Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ВМА следва амбицията да е най-високотехнологичната болница у нас

[post-views]
ВМА през 2023г: повече приходи, обновена база и първи дипломирани военни лекари

Традиционната годишна среща за отчета на болниците в състава на ВМА в края на миналата седмица започна с доклад на началника й генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Присъстваха началниците и на останалите 6 болници в системата на Академията, тези във Варна, Сливен, Пловдив, Плевен, Банкя и Хисаря.

Генерал-майор Мутафчийски отчете 2023 г. като много благоприятна, с повишени приходи, обновяване на материалната база, придобиване на модерна апаратура и повишаване на доходите на екипите. За текущи ремонти като цялостна реновация са инвестирани 22 млн. лв. за м. г. За сравнение – през 2017 г. тази сума е под милион лева. За дълготрайни материални активи – близо 16 млн. Ремонтирани са почти всички клиники в МБАЛ–София и клиники във военните болници в страната. Ремонтирани са клиники и операционни, които „не са пипани” през последните 10–15 г. Общо между 2017 до 2023 г., включително, за това са инвестирани 80 млн. лв. и 91 млн. лв. за дълготрайни материални активи. И днес ВМА е абсолютно неузнаваема, казва началникът й, неузнаваема е и по отношение на придобитата апаратура. Продължаваме да следваме амбицията си ВМА да бъде най-високотехнологичната болница у нас, каза той.

Началникът на ВМА генерал-майор проф.д-р Венцислав Мутафчийски започна разговора за постигнатото от болниците в състава на Академията на традиционната годишна среща

За заплащане на персонала от близо 19 млн. лв. за допълнително материално стимулиране през 2017 г., за м.г. са отделени 43,381 млн. лв. Широки са и възможностите за кариерно развитие на екипите на общо 7-те болници в системата на ВМА. Академията е акредитирана за обучение на студенти и специализанти по 57 медицински специалности и на докторанти по 36 докторски програми. В момента се обучават 161 специализанти. Има 50 програми за високоспециализирани дейности в медицината, безплатни за служителите на ВМА. В следдипломни курсове за повишаване на квалификацията се обучават по около 800 души годишно от медицинския и немедицинския персонал.

Като успешен проект началникът на ВМА открои изградения през 2021 г. Военномедицински симулационен тренировъчен център. Досега в него са обучени за 2021 г. 263 бойни санитари (за 2023 – 122), 18 парамедици и 18 военни парамедици. Там бяха обучени и 98-те цивилни медицински специалисти по програмата за спешна помощ по въздух HEMS, която се стартира с идването на първия хеликоптер тези дни.

Като проблем, който ще се решава бавно, генерал-майор Мутафчийски открои некомплекта на военнослужещи в екипа на ВМА. Голямата надежда е обучението във Варна на бъдещи военни лекари, като миналата година се дипломира първият такъв випуск от 18 лекари, които вече работят по формированията във Въоръжените сили. Проведен е прием на новия, 7-и випуск от 20 курсанти във Варна, като през последните 2–3 випуска военната медицина е поставена на първо място от кандидатите. С което общият им брой достигна до 133 момчета и момичета. И този модел се отчита като много успешен.

Стипендиите на курсантите са увеличени от 120 на 500 лв. от началото на януари т.г. Подновен е и проектът по инициатива на ръководството на ВМА за обучение на военни медицински сестри. Амбицията е във всички формирования медицинските пунктове да се попълват с военни лекари.

В плановете за развитие на ВМА в София е изграждането на нов клиничен тренировъчен център със специални симулатори, внедряването на роботизирана хирургия, реновация на клиники и на Спешния център, както и изграждането на хеликоптерна площадка.

И тази година във ВМА ще се проведе Ден на отворените врати през февруари, където се канят средни учебни заведения, за да се запознаят младите хора с програмата за обучение на военни лекари и военномедицински сестри и с перспективите на такова кариерно развитие. Екипът на ВМА е готов за извършване на бъбречни трансплантации. А Кръвният център на ВМА е абсолютно ремонтиран и продължава да приема до 6000–7000 доброволни дарители на година.

Най-ново

Единична публикация

Избрани