Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Във ВМС очертаха основните насоки за развитие през 2024 г.

[post-views]
Във ВМС очертаха основните насоки за развитие през 2024 г.

В Щаба на Военноморските сили (ВМС) се проведе анализ на състоянието и подготовката за 2023 г. В своето изказване командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов изрази увереност, че отчитането и стандартното изброяване на постигнатите резултати няма да остане само констатация на моментното състояние на флота, а ще се превърне в основание за формиране на правилните изводи и очертаване на основните насоки за развитието им през настоящата година.
Основните си усилия през изминалата 2023 г. Военноморските сили насочиха към поддържане и развитие на способности за изпълнение на мисиите на Въоръжените сили.
Акцентите в подготовката и дейността бяха върху развитието, поддържането и използването на наличните способности за гарантиране на суверенитета на България в морските пространства и ситуационна осведоменост чрез изпълнение на пълния спектър от задачи по мисиите на Въоръжените сили по възпиране и отбрана, усъвършенстване на способностите за осъществяване на непрекъснато наблюдение, поддържане на ситуационна осведоменост, контрол на корабоплаването, защита на морските комуникации и стопанската дейност на море, както и за своевременното идентифициране, оценка и отговор на предизвикателства, рискове, опасности и заплахи.
Стана ясно, че направленията за работа през 2024 г. ще бъдат насочени към поддържане и развитие на необходимите отбранителни способности за изпълнение на пълния спектър от задачи по трите мисии на Въоръжените сили в рамките на предоставените ресурси, поддържане на способностите на декларираните сили за участие в съюзните ангажименти и продължаване на модернизацията и подобряване на инфраструктурата на Военноморските сили. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани