Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Създадоха каска с устройство за комбинирани данни

[post-views]
Създадоха каска  с устройство за комбинирани данни

Отбранителната индустрия на САЩ разработи нова каска за нуждите на армията, морската пехота и силите за специални операции. Тази каска е супермодерен шлем за войници, който притежава издръжливи захранване и устройство за комбинирани данни. Освен това е по-лек с 12% от предишните шлемове. Войникът предава и приема най-различни данни от сензорите, вградени в каската.
Каската Gentex Railink позволява по нея да се монтират, включват и да комуникират помежду си различните електронни аксесоари. Освен това тези малки електронни устройства позволяват и незабавна връзка с оператор, който може да се свързва в реално време с други оператори.
Каската е разработена от две компании. На войниците им се налага да носят все повече технологии по време на операции. Един от ключовите проблеми в персоналното оборудване на бойците, както знаем, е теглото на това оборудване. Известно е, че всички електронни устройва, ползвани от войника, искат захранване. Това захранване се осигурява от батерии. И тези батерии трябва да са максимално леки.

Супертехнологичната войнишка каска

В конструкцията на тази каска от следващо поколение е постигнат начин на захранване и прехвърляне на данни към устройствата, монтирани на каската, което е ключова опция за спестяване на място за войниците, които носят повече технологии от всякога. Каската е разработена, защото армията, морската пехота и силите за специални операции продължават да добавят все по-сложни устройства в оборудването на войниците. Основна цел е и войникът да носи по-малко и по-леки батерии, по него да има минимално количество кабели и устройствата да са монтирани само на каската. Той има слушалки, интегрирана система за визуално увеличение, усъвършенстван прибор за нощно виждане, а получава и добавена реалност. При по-ранния вариант на каската някои устройства бяха монтирани на гърдите на войника. При тестовете става ясно, че устройствата трябва да са монтирани на каската, както и батерията. Крайната цел е намаляване на теглото на каската, по-малко кабели при по-висока технологична ефективност и удобство за войника.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани