Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Чехия заменя своите „Грипен“ с 24 самолета Ф-35

[post-views]
Чехия заменя своите „Грипен“ с 24 самолета Ф-35

Правителството на Чехия сключи споразумение със САЩ за придобиването на 24 американски изтребителя F-35 като част от сделка за около 150 млрд. чешки крони (6,6 млрд. долара). Това е най-крупната поръчка за закупуване на военна техника в историята на чешката армия, предаде „Асошиейтед прес“.

Чешкият министър на отбраната Яна Чернохова и посланикът на САЩ Биджан Сабет подписаха меморандум за сътрудничество във връзка със сделката. Чехия подписа и писмо за приемане на офертата на Вашингтон, което е последната стъпка преди финализирането на договора между правителствата, съобщи чешкото министерство на отбраната. „С подписването на това междуправителствено споразумение нашата страна и нашата армия навлизат в нова ера“, каза Чернохова.

Чешкото правителство одобри споразумението през септември. Първите от 24-те изтребителя се очаква да бъдат доставени през 2031 г., а останалите – през 2035 г. Американските самолети ще заменят 14-те JAS-39 Gripen от Швеция, които понастоящем използва чешката армия.

Чехите ще платят на САЩ почти 5 млрд. долара за самолетите, обучение на летци, боеприпаси и други разходи, уточни по-рано Чернохова. Останалата част от парите по сделката ще отидат за обновяване на военновъздушната база „Часлав“ в Средна Чехия, гориво и обучение на личен състав, съобщи тя.

„F-35 е единствената система, която може да ни помогне да бъдем успешни на бойното поле на бъдещето. Ако се наложи, тя ще ни позволи да се защитим ефикасно срещу всяка агресия заедно с нашите съюзници“, заяви началникът на генералния щаб ген.-лейт. Карел Рехка. Чешкото министерство преговаряше със САЩ за сделката от повече от година. Разговорите започнаха след руското нахлуване в Украйна. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани