Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Генерал-майор Кънев: 2024 г. няма да бъде по-лека

[post-views]
Генерал-майор Кънев: 2024 г. няма да бъде по-лека

Искам да изкажа служебна благодарност към всички командири и началници за проявените старание и отговорност през 2023 г. 2024 г. няма да бъде по-лека. Това каза командирът на Съвместното командване на силите (СКС) генерал-майор Красимир Кънев по време на анализа на подготовката, войсковия ред и дисциплината в СКС. Сред присъстващите бяха заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков и заместник-командири на видове въоръжени сили.

Нека да не считаме анализа като рутинно мероприятие, а като стъпка към следващото ни развитие, към следващото ниво на подготовка и посрещане на тези предизвикателства, част от които са дефинирани, а другите, както винаги, ще бъдат неясни за нас, апелира в началото на изложението си командирът на СКС. „Средата за сигурност през последната година продължи да се усложнява. Тя генерираше рискове, заплахи в глобален и регионален план. Промените в нея и протичащите процеси в Европейския съюз и Алианса поставят страната ни в среда, изпълнена с динамични, многопластови, многопосочни процеси и предизвикателства. Те са свързани с осигуряване и гарантиране на националната ни сигурност”, заяви генерал-майор Кънев. Последните развития на конфликтите показват, че военният инструмент на националната мощ продължава да бъде фактор за решаване на политически амбиции, категоричен беше той.

По думите му всичко това потвърждава необходимостта от адаптиране на наличните, изграждане и развитие на нови, адекватни способности, осигуряващи националната и съюзната сигурност. „В изпълнение на тези изисквания и в тези условия усилията на СКС бяха насочени за изпълнение на задачите по трите мисии на Въоръжените сили в рамките на своята отговорност, правомощия и ниво на ресурсна осигуреност. Изводите от анализа на промените във военностратегическата среда неизменно рефлектираше и върху процеса за обучение и подготовка. В този аспект акцентът беше поставен върху поддържане и усъвършенстване на способности в различните функционални области на планиране и провеждане на съвместни операции както в национален, така и в коалиционен формат. Активно участие бе взето в процеса по разработване на регионалния план „Югоизток” в СКС на НАТО в Неапол, като важен етап от подготовката бяха организирането, провеждането и ръководството на свързаните учения „Балкан-23”, участието в процеса на планиране и провеждане на учението STEADFAST JUPITER 23, както и непосредствената подготовка и провеждането на учението NOBLE BLUEPRINT 23. Не по-малко бяха и усилията за осигуряване на развръщането, ротацията и изтеглянето на личния състав, въоръжението и техниката от контингентите на ВС, участващи в операции и мисии извън територията на страната. СКС имаше сериозен принос към планирането и координацията за приемане, разполагане на съюзни сили на територията на страната, както и тяхното осигуряване. Като част от задачите си в мирно време СКС поддържаше необходимите способности и готовност за действие при извънредни ситуации в помощ на населението”, отбеляза командирът на СКС.

Професионализмът, експертната компетентност и мотивацията на личния състав на щаба и на подчинените формирования, своевременните планиране, контролиране и провеждане както на индивидуално, така и на организационно ниво бяха основата и създадоха условия за ефективно, ефикасно и без произшествия изпълнение на поставените задачи, отбеляза генерал-майор Кънев. Той се обърна и към военните медии: „Благодаря за обективното отразяване на събитията, случващи се в СКС. Вие сте важен фактор в тази хибридна среда на новини, които не знаем дали са новини, после не знаем дали са истински, или фалшиви. Бъдете такива и през 2024 г., за да ни помагате”.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани