Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
„Сурва 2024“ в багри и звук

В Перник се състоя юбилейният 30-и фестивал на маскарадните игри, по- известен като фестивалът на кукерите. Пъстротата и звънливият тътен на чановете винаги впечатляват, защото целта на традицията на кукерството е да се прогони злото и хората да заживеят по-добре. Тази година журито връчи четири златни маски. Това се случва за първи път, откакто се награждават най-добрите с призовете от фестивала.

От Пернишка област със златни маски бяха отличени сурвакарската група на Стефаново, община Радомир, и Мещица, община Перник. Със златна маска беше отличена кукерската група от с. Вресово, община Бургас. Бабугерската група от Банско също взе златна маска.

Няма как човек да остане равнодушен към ентусиазма на кукерите, които с толкова много емоция съхраняват и предават традицията на ритуала за прогонване на злото от живота ни. Именно тук ролите се променят и заради това мъже играят ролята на жени, а жените приемат ролята на мъже, не за да се демонстрира отношение към смяна на пола, а защото така се смята, че злото ще се обърка, а когато се обърка чрез маскарадните превъплъщения, тогава идват на помощ кукерите, които със страшните си маски и оглушителния звън на чановете прогонват лошото и животът става по-добър, берекетът и на нивата, а и в обора се подобрява, увеличава се и челядта на щастливите стопани. Защото в онези години от броя на децата се определя и богатството на едно семейство и за работа на нивата, но и за възможност за изгодни сватби с други заможни родове.
И тази година участниците в маскарадните и кукерските игри ни представиха пъстра палитра от багри и звуци. Станахме свидетели на истинско дефиле с уникални маски и костюми, песни, танци, забавления, изложба и много подаръци, на които се радваха всички гости на фестивала. Всяка група си имаше „военен“ командир в бутафорна униформа, който реално ръководеше участниците, даваше тон на кукерските подскоци и управляваше цялата хореография.

Над 12 хил. участници от всички етнографски райони на България, както и представители от Европа, Африка и Азия представиха своите традиции на площад „Кракра“ в Перник и по този начин станаха част от тридневното културно събитие.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани