Информационен център на Министерство на oтбраната

С празнична програма днес ще бъде отбелязана 146-годишнината от Освобождението на Бургас

С празнична програма днес ще бъде отбелязана 146-годишнината от Освобождението на Бургас

С поредица от събития днес, 6 февруари, в Бургас ще бъде отбелязана 146-годишнината от освобождението на града от османско владичество, съобщават от пресцентъра на общината. На тази дата през 1878 г. отряд, командван от полковник Александър Лермонтов, влиза в града и е посрещнат възторжено от бургазлии.

С празнична програма днес ще бъде отбелязана 146-годишнината от Освобождението на Бургас
Снимка: БТА

Празничната програма ще започне сутринта с тържествен военен ритуал по издигане на националния флаг на Република България и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас на пл. „Атанас Сиреков“. В него ще участват военнослужещи от Флотилия бойни и спомагателни кораби и Военноморска база Бургас. Веднага след това бургаското духовенство ще отслужи молебен за благоденствието на свободен Бургас.

Честването на 146 години от Освобождението на Бургас ще продължи на Паметника на загиналите в Руско – турската освободителна война 1877-1878 г. Там ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъдат отдадени военни почести с тържествен ритуал по полагане на венци и цветя в памет на загиналите за Освобождението. Такива ще бъдат положени и на паметната плоча на А. М. Лермонтов (ул. „Лермонтов“ №15) и пред Паметника на руския лазарет в Приморски парк.

Програмата ще продължи с откриването на изложбата „Аргонавти на свободата – Гарибалди и българите“ в Историческата експозиция на Регионалния исторически музей, както и с празничен фолклорен концерт на пл. “Атанас Сиреков” с участието на Професионален фолклорен ансамбъл “Странджа” с художествен ръководител Марио Егов.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top