Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Крал Чарлз Трети бе диагностициран с рак в момент, в който принцеса Кейт също има здравословен проблем

[post-views]
Крал Чарлз Трети бе диагностициран с рак в момент, в който принцеса Кейт също има здравословен проблем

Британският крал Чарлз Трети, който е на 75 години, има рак, открит му по време на наскорошна операция на простатата. Заболяването ще го държи встрани от публичния живот за неопределено време, обобщават световните агенции.

Новината бе съобщена по-малко от година и половина, след като Чарлз Трети наследи майка си Елизабет Втора на британския престол и девет месеца, след като се състоя церемонията по коронацията му.

Монархът не предвижда напълно да преустанови дейностите си на държавен глава на Обединеното кралство и на още 14 други страни по света, обяви Бъкингамският дворец.

„По време на наскорошната интервенция за доброкачествена хипертрофия на простата, беше констатиран отделен проблем. Последващи тестове позволиха да се идентифицира форма на рак“, каза Бъкингамският дворец в официално съобщение.

В него се допълва, че този здравословен проблем не е рак на простатата.

„Кралят започна днес програма за лечение, по време на която лекарите са му препоръчали да отложи публичните си ангажименти“, добавя дворецът. „Монархът ще продължи обаче да се занимава с държавните дела и с административни задачи както обичайно“, се допълва в съобщението.

Според двореца кралят остава оптимист относно лечението  и се надява да поднови обществените си ангажименти, веднага щом това е възможно.

Новината за заболяването на Чарлз Трети породи веднага реакции. Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е загрижен на монарха. Канадският премиер Джъстин Трюдо изрази надежда, че Чарлз Трети ще се възстанови бързо и напълно. Британският премиер Риши Сунак също каза, че не се съмнява, че монархът бързо ще възстанови силите си и че цялата страна му пожелава всичко най-добро. Пожелания за бързо възстановяване отправиха и първите министри на Шотландия Юмза Юсаф и на Северна Ирландия Мишел О’Нийл.

Както в случая с операцията му за доброкачествен проблем на простатата, при който кралят действа възможно най-прозрачно относно състоянието си, сега той пак реши да сподели с обществеността диагнозата за онкологичното си заболяване, преди да започнат спекулации по въпроса, отбелязва Франс прес. Чарлз Трети реши да обяви болестта си и с надеждата, че обществеността ще прояви разбиране към всички, които са засегнати от рак по целия свят, се казва в изявление на Бъкингамския дворец.

Съобщаването на проблема му с простатата беше коренно различен подход от тайната, която заобикаляше здравословното състояние на кралица Елизабет Втора в годините преди смъртта й на 8 септември 2022 г. на  96 години след 70-години на престола.

Заболяването на Чарлз Трети настъпва в момент, в който съпругата на най-големия му син, престолонаследника Уилям – принцеса Кейт, която е на 42 години, беше хоспитализирана на 16 януари за операция на стомаха, като причината за нея беше запазена в тайна. От двореца тогава обявиха, че Кейт ще отложи публичните си ангажименти до след Великден. Тя не беше виждана на публично място от Коледа.

Дворецът Кенсигнгън съобщи преди седмица, че тя е била изписана от частната лондонска клиника, в която е била приета за лечение и че тя ще продължи възстановяването си у дома си в Уиндзор, западно от Лондон. Но причините за операцията й си остават мистерия. Според британски медии обаче не става дума за рак.

Уилям  пък преустанови за известно време публичните си задължения, за да отдаде приоритет на семейството си, но днес офисът му съобщи, че той се е върнал към тях и в сряда ще присъства на церемония по връчване на награди в Уиндзор, а после на благотворителна гала в Лондон.

По-малкият син на Чарлз Трети – Хари, който живее в Калифорния, след като се отказа от кралските задължения, ще се върне в родината си, за да се види с баща си. Между тях в последно време има напрежение, особено след биографичната книга с разкрития за кралското семейство на Хари, публикувана миналата година.

Принудителното оттегляне от задълженията им на Чарлз, Уилям и Кейт по едно и също време принуди кралица Камила да излезе под светлините на прожекторите.

В края на януари Сара Фъргюсън, бившата съпруга на принц Андрю, втория син на Елизабет Втора и принц Филип,  обяви, че страда от злокачествен меланом.

Източник: bta.bg

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани