Информационен център на Министерство на oтбраната

Германска военна фрегата отплава за Червено море, за да участва в мисия на ЕС за защита на търговското корабоплаване от хусите

Германска военна фрегата отплава за Червено море, за да участва в мисия на ЕС за защита на търговското корабоплаване от хусите

Фрегата на ВМС на Германия днес отплава за Червено море, за да вземе участие в мисия на ЕС за защита на товарните кораби от атаките на подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси, предаде Асошиейтед прес.

Корабът “Хесен” отплава от пристанището в германския град Вилхелмсхафен на брега на Северно море с екипаж от около 240 души. 

Целта е фрегатата да започне да изпълнява функциите си по охрана на плавателни съдове, след като мисията на ЕС получи официално одобрение и след като германският парламент предостави мандат за участие на кораба в нея. Очаква се министрите от страните членки на Евросъюза да дадат зелена светлина на мисията на 19 февруари. Официални представители на Брюксел заявиха, че седем държави от блока са готови да изпратят военни кораби и самолети.

Хусите атакуват търговски плавателни съдове в Червено море заради израелската офанзива срещу палестинската ислямистка групировка “Хамас” в ивицата Газа, припомня АП. Йеменските бунтовници обаче често нападат кораби, чиято връзка с Израел не е пряка или не е напълно ясна. Това застрашава корабоплаването по ключов за световната търговия маршрут, който свързва Азия, Близкия изток и Европа.

Американски и британски военни части нанесоха серия от удари срещу обекти, от които хусите изстрелват ракети. Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел обаче заяви, че мисията на ЕС, която носи името “Аспидес” (древногръцката дума за щит), изключва участие във военни удари и ще се осъществява само в морето.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top