Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ съобщиха, че са нанесли удар в Ирак, при който е убит командир от групировката „Катаиб Хизбула“

[post-views]
Армията на САЩ с нови удари срещу хутите в Йемен

САЩ съобщиха, че са нанесли снощи удар на иракска територия, при който е бил убит командир от шиитската групировка „Катаиб Хизбула“, предадоха агенциите.

Според изявление на Централното командване на американските въоръжени сили (СЕНТКОМ), поместено в социалната мрежа „Екс“, атаката е извършена в 21:30 ч. местно време (18:30 ч. по Гринуич) в отговор на нападенията срещу американски военнослужещи в региона. Допълва се, че убитият командир на влиятелната проиранска шиитска групировка е бил отговорен за непосредственото планиране и извършване на атаки срещу силите на САЩ в Близкия изток.

СЕНТКОМ посочи, че няма данни за цивилни жертви.

Според неназовани източници на Ройтерс убитият командир е Абу Бакир ас Саади, като ликвидирането му е станало чрез нанансянето на удар с дрон по автомобил в Източен Багдад.

Един от източниците посочи, че са убити общо трима души, а атакуваното превозно средство е било на иракските Сили за народна мобилизация (известни още като „Хашд Шааби“), контролирана от държавата организация шапка на десетки въоръжени групировки, много от които са близки до Иран.

Бойците и командирите на „Катаиб Хизбула“ също са част от Силите за народна мобилизация. През януари трима американски военнослужещи бяха убити при нападение с дрон на йорданско-сирийската граница, а тогава Пентагонът заяви, че атаката носи почерка на „Катаиб Хизбула“. Впоследствие групировката обяви, че прекратява военните си операции срещу силите на САЩ в региона.

Откакто войната в Газа започна през октомври, Ирак и Сирия се превърнаха в арена на почти ежедневна размяна на удари между проирански въоръжени групировки и американските войски.

В края на миналата седмица САЩ атакуваха проирански групировки в двете държави, като заявиха, че това е само началото на отговора им на убийството на тримата военнослужещи на Вашингтон.

През януари при американски безпилотен удар в центъра на Багдад беше ликвидиран високопоставен командир от местни милиции. Тогава САЩ предприеха атаката в отговор на обстрели срещу техни сили.

Вчера иракските специални части в Багдад бяха поставени във висока степен на бойна готовност, а в силно охраняваната Зелена зона, където са разположени чуждестранните дипломатически мисии, включително американското посолство, беше засилено присъствието на силите за сигурност.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани