Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дипломати от ЕС одобриха споразумение за реформа в областта на предоставянето на убежище

[post-views]
Дипломати от ЕС одобриха споразумение за реформа в областта на предоставянето на убежище

Представители от страните членки на ЕС днес дадоха зелена светлина на сделка за затягане на законите на блока за предоставяне на убежище и за миграцията, която бе договорена миналата година, предаде ДПА.

Съгласно новата система ще бъдат реорганизирани правилата за разпределяне на хора, търсещи убежище в някоя от 27-те страни членки и ще бъдат въведени нови правила, наречени механизъм за солидарност.

Ако страна от ЕС не иска да приеме бежанци, тя ще трябва да предостави подкрепа в различна форма, например чрез финансови компенсации.

Реформата на миграционния режим на ЕС е обект на интензивна работа – и ожесточени дебати – от 2015 г., когато в съюза пристигнаха рекорден брой мигранти.

През декември Испания, от името на страните членки на ЕС, се съгласи на компромис с представители на Европейския парламент относно реформата на правилата за миграция и предоставяне на убежище. Сделката обхваща сложен пакет от проектореформи, които имат за цел да намалят нелегалната миграция към ЕС.

Тя също така прецизира правилата, които уреждат отговорностите на страните членки към хората, които пристигат на границите им и пожелават да им бъде предоставено убежище.

Споразумението обаче все още трябва да бъде окончателно одобрено от министрите от ЕС и депутатите трябва да го гласуват, посочва ДПА. Процесът обикновено не е нещо повече от формалност, но миграционната реформа се оказа особено спорна и изправи едни срещу други консерватори, които искат по-строг контрол, срещу тези, които искат да създадат повече легални маршрути към ЕС.

Постигнатото днес широко съгласие между представителите на ЕС представлява още една стъпка напред към окончателното одобряване на реформата и се очаква тя да бъде гласувана в Европейския до края на април. Последно тя ще бъде гласувана от министрите от ЕС.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани