Информационен център на Министерство на oтбраната

Компанията “Мета” премахна профилите на аятолах Али Хаменей от “Фейсбук” и “Инстаграм”

Компанията "Мета" премахна профилите на аятолах Али Хаменей от "Фейсбук" и "Инстаграм"

Компанията “Мета” потвърди вчера, че е забранила достъпа на аятолах Али Хаменей, върховния духовен лидер на Иран, до платформите си “Фейсбук” и “Инстаграм”, тъй като отношенията между САЩ и Иран се обтегнаха на фона на войната в Газа, предаде Франс прес.

“Изтрихме тези акаунти заради многократното нарушаване на правилата ни за опасни организации и лица”, заяви говорител на “Мета” пред АФП.

Аятолах Хаменей, който е на власт в Иран от близо 35 години, имаше 5 милиона последователи в “Инстаграм”.

Социалната мрежа, подобно на “Фейсбук”, е забранена в Иран, но все още се използва благодарение на виртуални частни мрежи, които позволяват на потребителите да заобикалят цензурата.

Модерирането на съдържание, свързано с Иран, представлява затруднение за “Мета”,  изложена едновременно на натиска на неправителствените организации за защита на човешките права и на властите.

През юни 2022 г. няколко американски и британски асоциации отбелязват, че “Инстаграм” е “основната комуникационна мрежа в Иран поради статута си на последната нецензурирана социална медия в страната”, като въпреки това отчитат, че тя страда “от липса на доверие и прозрачност относно практиките си за модериране” сред потребителите си, говорещи на фарси.

В началото на 2023 г. Надзорният съвет на “Мета” (независим, но финансиран от компанията орган) поиска от социалната мрежа да разреши публикация, съдържаща посланието “Смърт за Хаменей”, което тя премахна, позовавайки се на “отговорностите (на “Мета”) към правата на човека.

Според Надзорния съвет на “Мета” лозунгът “марг бар Хаменей” (“Смърт за Хаменей” на фарси – бел. на ред.) трябва да се разбира като “Долу Хаменей” и представлява политически лозунг, а не сериозна заплаха”.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top