Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Какофония от гласове объркват възприятията

[post-views]
Какофония от гласове объркват възприятията

Руската пропаганда: Каквото и да стане, виновен е все Зеленски

Машината за дезинформация на Москва употребява за коварните си цели широк спектър от сюжети, сред които един свален самолет в задния двор на Русия и протести в няколко европейски страни с реално функционираща демокрация и свобода на изразяване и на събиране – все неща, неразбираеми за Кремъл. Експертите от звеното за борба с дезинформацията към Европейската служба за външно действие разказват по-подробно как кремълските пропагандисти се опитаха да променят общественото възприемане на някои от събитията, разиграли се в края на януари и началото на февруари.

Спекулациите със сваления самолет в Белгородска област

На 24 януари руски военнотранспортен самолет Ил-76 се разби в руската Белгородска област близо до границата с Украйна. Русия остави без внимание призивите за обективно международно разследване, а достоверната информация за това, какво се е случило със самолета и какво е транспортирал той този ден остава оскъдна.

Почти веднага след като беше съобщено за катастрофата на Ил-76, верните на Кремъл медийни канали започнаха да разпространяват твърдения, че товарният самолет е превозвал украински военнопленници, които са отивали към място, на което да се случи предварително уговорена размяна на затворници с Украйна. Тези все още недоказани твърдения бяха бързо използвани за оклеветяване на Украйна и за обвинения в тероризъм към Киев. След това самолетната катастрофа беше използвана като „доказателство“ на възмутителния наратив, създаден в мрачната работилница за кремълски лъжи – че украинското правителство не се интересува от своя народ и е готово да го пожертва като съпътстваща щета.

Време за объркване

И така, Кремъл най-напред положи основата за отвличане на вниманието чрез клевети и обвинения. Втората стъпка беше да започне да се излива пороят от лъжи. Руската дезинформация винаги се стреми да обърка публиката. Затова разпространява множество, понякога противоречиви наративи – тактиката работи безотказно. Едно от твърденията на Кремъл бе, че катастрофата на Ил-76 е провокация на украинската армия, подобно на свалянето на малайзийския граждански самолет MH17 през 2014 г.

С течение на времето наративите ставаха все по-дръзки – включително, че ООН подготвя „оправдание в стил Буча“, за да демонизира Русия или че войските на НАТО са нападнали Русия и са свалили самолета. Ако не НАТО, то поне Съединените щати или пък Германия, даже – защо не – Обединеното кралство. Може би най-необичайното твърдение от всички беше, че Украйна е свалила Ил-76, за да попречи на украинските военнопленници да съобщят на света колко добре Русия се е отнасяла с тях.

Цикъл от лъжи

Подходът на кремълската машина за дезинформация към инцидента със самолета Ил-76 е почти идеален учебникарски пример за манипулация и дезинформация. Първо се отхвърля всяка вина и първоначалният информационен вакуум се запълва с правдоподобни, но подвеждащи твърдения. След това се разчита на спонтанни споделяния, които придават легитимност на разказа, а собствените грешки се проектират върху външни фактори и обвиненията се отправят към противника. И накрая, информационното пространство се пълни с какофония от гласове, с които се объркват възприятията и се замъглява истината.

Как да разберем какво се е случило? Доста е просто. Не за първи път сме свидетели как разпространителите на руска дезинформация въртят манипулативни цикли от лъжи. Най-забележителният случай е отразяването на свалянето на MH17, което се въртя с години в руските медии. Сравненията с MH17 са особено цинични предвид доказания извън всяко разумно съмнение факт, че Русия е отговорна за убийството на всичките 298 невинни хора на борда на този полет. Останалите примери включват соченето с пръст и заливането с неистини относно саботажа на тръбопроводите „Северен поток“разрушаването на язовир „Каховка“ и обстрела на затворнически лагер в Оленивка – прословутият център за задържане край Донецк.

Тракторна война

Другата основна тема, която попадна под прицела на руската дезинформация, са протестите на европейските фермери, провеждащи се в Германия, Франция, Италия, Белгия и други страни. Тези протести – а те са израз на демократични свободи в европейската общност – предизвикаха нескрита радост сред пропагандистите на руското ръководство. Публичните му говорители предричат разделение и икономически крах на Европейския съюз, обаче напълно пропускат да кажат, че в демократичните общества подобно гражданско действие – свободата на протест – е по-скоро знак за сила, а не за слабост. А Кремъл се чувства длъжен да иронизира протестите и ги нарича „тракторна война“.

Пропагандистите съзряха в темата възможност да прокарат два дезинформационни наратива. Първо, да изострят усещането за разделение между хората и „брюкселските елити“ по манипулативния израз на Кремъл. Продуцентите на руска дезинформация неизменно внушават, че всички пътища водят към Украйна. Така е и с протестите на фермерите в Европа. Кой е виновен, питате вие? Кремъл има категоричен отговор – това е алчният Зеленски! Небезизвестният руски пропагандист Дмитрий Кисельов разви теорията, че Европейската комисия се договаря с Украйна да наводни пазара на ЕС с евтини стоки, за да смекчи „щетите“, които сама си е нанесла чрез наложените санкции срещу Русия. Каналите на руските дипломатически представителства с готовност подхванаха и бързо раздухаха този дезинформационен разказ.

Най-ново

Единична публикация

Избрани