Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия и Украйна размениха военнопленници

[post-views]
Русия и Украйна размениха военнопленници

Украйна и Русия с размяна на военнопленници. Руското министерство на отбраната потвърди, че с посредничеството на Обединените арабски емирства, двете страни са разменили по 100 затворници. В същото време водещата новина от Украйна остава смяната във военното ръководство на страната.

Това е третата размяна на военнопленници между Русия и Украйна, договорена с посредничеството на Обединените арабски емирства и 51-вата от началото на войната.

По голямата част от освободени украински военнопленници са хора участвали в героичната защита на заводския комплекс „Азовстал“ в град Мариупол в първите месеци на руската инвазия.

Това съобщи президента на страната Володимир Зеленски, който използва случая да им благодари за военната им служба.

На фона на размяната на военнопленници основен акцент от случващото се в Украйна е смяната на висшето военно ръководство. След дни на спекулации президентът Зеленски обяви, че е освободил генерал Валерий Залужни от поста началник на въоръжените сили на Украйна и на негово място е назначи генерал Олександър Сирски, спечелил прозвището „Защитникът на Киев“, след успешната отбрана на украинската столица в първите дни на войната. Сирски е и добър стратег, особено след успешната му контраофанзива в Харковска област.

За Зеленски смяната е необходима, за да се даде нов импулс на украинската борба за суверенна и независима Украйна.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани