Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дезинфорадар: Как феновете на Путин станаха тексасци

[post-views]
Дезинфорадар: Как феновете на Путин станаха тексасци

„Аз съм Тексас“. С такава гръмка декларация окичиха тези дни „Фейсбук“ профилите си редица български фенове на Путин. Поводът е напрежението между губернатора на този южен американски щат и федералното правителство във Вашингтон по въпроса за политиката спрямо имигрантите. Това хвърли в луд възторг публиката в Русия, а също и нашенските борци с „гнилия Запад“, които вече виждат миража на разпадането на „империалистическа Америка“. Последва разпространяването на всякакви фантасмагории – как 20 (или 25) американски щата изпращали войски в подкрепа на Тексас и как започва гражданската война в САЩ. Появи се дори нескопосен фалшификат на указ на Путин, с който той признавал Тексаската народна република. Имаше и загрижени борци със Запада, които разсъждаваха дали отцепването на Тексас няма да даде повод на Байдън да обяви извънредно положение и така да отложи президентските избори в САЩ.

Разбира се, нищо такова няма да се случи. Тексас ще си остане в състава на федерацията и няма да воюва с Вашингтон. Гражданската война в САЩ от ХIX век няма да се повтори, макар че поляризацията в американската политика е на най-високото си ниво за последните стотина години. Сегашното напрежение е част от предизборната битка за Белия дом – губернаторът на Тексас е тръмпист и затова атакува остро имигрантската политика на Байдън, за която и аз смятам, че има доста трески за дялане.

Казусът с Тексас още веднъж показва, че за голяма част от поддръжниците на Путин негативната пропаганда е за предпочитане пред позитивната. Не са много тези, които в прав текст възхваляват руския президент, неговите диктаторски методи на управление или икономическите „успехи“ на Русия. По-често пропутинските пропагандни кампании се изразяват в хиперболизиране на проблемите в западните държави. Така беше и по времето на Студената война, оттогава е популярна фразата „А вие защо биете негрите?“, с която съветските пропагандисти отвръщаха на американските критики за липсата на демокрация и погазването на човешките права в СССР и неговия източен блок. Та и сега така – Русия може да е затънала в Украйна, да е в дипломатическа изолация, да губи стотици войници на ден в една ужасна и безсмислена война, но затова пък Тексас щял да се отцепи от САЩ! Каква по-голяма радост от това?

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани