Информационен център на Министерство на oтбраната

Столтенберг призовава Европа да увеличи производството на оръжия

Столтенберг разкритикува безгласната китайска реакция на смъртта на Навални

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Европа да увеличи производството на оръжие, за да подкрепи Украйна и да предотврати “потенциално десетилетия на конфронтация” с Москва.

Преди ключовата среща на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел и втората годишнина от руско-украинската война Йенс Столтенберг настоя, че “трябва по-бързо да възстановим и разширим индустриалната си база, да увеличим доставките за Украйна и да попълним собствените си запаси”.

“Това означава да преминем от бавно мирно време към високотемпово производство при конфликти”, заяви той пред германския всекидневник “Велт ам Зонтаг”.

Коментарите на Столтенберг дойдоха на фона на нарастващите молби за снаряди, боеприпаси и друга военна помощ от страна на Украйна.

Западните лидери също призоваха за по-голяма помощ. Канцлерът на Германия Олаф Шолц и президентът на САЩ Джо Байдън призоваха американските законодатели в петък да одобрят дълго отлагания пакет от военна помощ за Украйна, като предупредиха, че без нея Киев няма да може да удържи руската инвазия.

Столтенберг заяви: “Няма непосредствена военна заплаха срещу нито един съюзник. В същото време редовно чуваме заплахи от страна на Кремъл срещу страните от НАТО.”

Нахлуването на Русия в Украйна преди близо две години показа, че “мирът в Европа не може да се приема за даденост”, заяви ръководителят на НАТО, като подчерта значението на защитата на страните от алианса.

“Докато инвестираме в нашата сигурност и останем единни, ще продължим да възпираме всяка агресия”, каза той.

“НАТО не се стреми към война с Русия, но трябва да се подготвим за потенциално десетилетия на конфронтация”, добави той.

“Следим внимателно какво прави Русия и увеличихме присъствието си в източната част на алианса”, каза Столтенберг.

“Ако Путин спечели в Украйна, няма гаранция, че руската агресия няма да се разпространи още повече. Така че подкрепата за Украйна сега и инвестирането в собствените способности на НАТО са най-добрата ни защита.”

Министрите на отбраната на НАТО ще се срещнат в Брюксел на 15 февруари, една седмица преди втората годишнина от руската офанзива в Украйна. Ключова част от разговорите ще бъде срещата на Контактната група по отбраната на Украйна.

Източник: bgnes

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top