Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Трима военнослужещи от ОАЕ и един офицер от Бахрейн бяха убити в Сомалия

[post-views]

Трима военнослужещи от въоръжените сили на Обединените арабски емирства и един офицер от Бахрейн бяха убити днес при „терористичен акт“ в Сомалия, обяви министерството на отбраната на ОАЕ в социалната платформа „Екс“, цитирано от Ройтерс. Те са били в африканската страна на мисия за обучение на военнослужещи от сомалийската армия.

Първоначално Ройтерс предаде, че петима души са били убити при престрелка в столицата на Сомалия Могадишу, след като военнослужещ е открил огън във военна база там, като се позова на армейски и болнични източници.

Агенцията уточни в първата си информация, че сред загиналите има представители на сомалийската армия и военнослужещ от Обединените арабски емирства.

Стрелецът, който е бил новобранец от сомалийската армия, също е бил застрелян в базата на силите на ОАЕ „Гордън“, посочва Ройтерс, като цитира офицер, представил се само като Ахмед.

„Войникът откри огън по инструкторите от ОАЕ и по сомалийски военнослужещи, когато те бяха започнали молитвата си. Четирима офицери от ОАЕ бяха ранени, а четирима сомалийци загинаха“, казва офицерът, цитиран от Ройтерс. Той се позовава на информация, според която войникът е дезертирал от сомалийската въоръжена групировка „Аш Шабаб“ (мощен клон на „Ал Кайда“) и е бил мобилизиран за военна служба от Сомалия и ОАЕ.

Според информация за Ройтерс от болницата „Ердоган“ в Могадишу там е починал един офицер от ОАЕ.

Чрез сомалийската държавна новинарска агенция президентът на страната Хасан Шейх Мохамуд изказа съболезнованията си на ОАЕ. „Аш Шабаб“ воюва със сомалийското правителство от 2006 г. в опит да установи собствено управление на държавата.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани