Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Удържай, изграждай и удряй

[post-views]

Майкъл Кофман, Роб Лий, Дара Масико, War on the Rocks

Как да бъде възстановено украинското предимство на фронта през 2024 г.

След месеци на тежки битки офанзивата на Украйна през 2023 г. се оказа пропусната възможност. Сегашната ситуация също не е устойчива в дългосрочен план. Ясно е, че Украйна и Западът се нуждаят от нова стратегическа визия. Това означава планиране след следващите шест месеца или следващата настъпателна операция. Русия притежава материални, индустриални и човешки предимства през 2024 г., затова сега инициативата е в нейни ръце. Въпреки това със западна подкрепа Украйна може да устои срещу руските сили тази година и да възстанови необходимото предимство за провеждане на широкомащабни настъпателни операции през 2025 г.

A Ukrainian serviceman walks near the wreck of a Russian tank on the front line in the Kyiv region, Ukraine March 28, 2022. REUTERS/Gleb Garanich

В момента Украйна е съсредоточена върху възстановяването и окопаването, за да се защити срещу продължаващите руски атаки. Западните доставки на артилерийски боеприпаси намаляха значително, което доведе до недостиг на снаряди по целия фронт. След като прекара няколко месеца в офанзива, Украйна няма достатъчно артилерийски боеприпаси и боеспособни единици, за да се върне в настъпление скоро. Въпреки че лятната офанзива на Украйна не успя да постигне минималните си цели, зимната офанзива на Русия от миналата година и слабите атаки тази есен също не доведоха до пробив.

Стратегията на Украйна сега трябва да се основава на три основни елемента: задържане, изграждане и удар. Задържането ще изисква добре подготвена отбрана, консолидиране и рационализиране на разнообразния парк техника на украинските въоръжени сили. Изграждането се фокусира върху възстановяването на качеството на силите, обучението и разширяването на производствения капацитет на отбраната. И накрая, ударният елемент ще намали руските предимства и ще създаде предизвикателства за руските сили далеч зад фронтовите линии.

По-добра визия

Стратегическият контекст през 2024 г. е коренно различен от този през 2023 г. Киев едва ли ще разполага с артилерийски боеприпаси, жива сила или оборудване за стратегическа офанзива. Обратно, Русия ще има съществено предимство през 2024 г. Тя направи структурна промяна в икономиката към значително увеличаване на разходите за национална отбрана. Не по-малко важно е, че през 2023 г. Русия успя да компенсира загубите си и да генерира допълнителна бойна мощ с течение на времето.

Ето защо стратегията трябва да започне със задържане за хеджиране срещу руските офанзиви през тази година и с относителни предимства в материалната база. Това се състои, първо, в изграждането на по-укрепена отбрана в дълбочина, която позволи на Украйна да ротира силите, да освободи най-добрите си части и да намали боеприпасите, необходими за защита. Задържането е не само позиционна защита, но и консолидация. Тази година може да се използва за консолидиране и рационализиране на силата. Със западна подкрепа и прехвърляне на промишлен капацитет като машини за 3D печат Украйна може да произвежда все повече нови компоненти за западния оръжеен комплект.

Второ, Украйна ще трябва да преразгледа политиките си за мобилизация и набиране, за да се справи с дългогодишни проблеми в структурата и качеството на своите сили. Досега украинските законодатели са отхвърляли предложението за мобилизиране на от 450 000 до 500 000 мъже. Ясно е, че Киев ще трябва да вземе предвид не само броя на мобилизираните, но и средната възраст, за да възстанови качеството на силите.

Трето, работейки със западните страни, Украйна може да разшири и реформира съществуващите програми за обучение, възстановявайки бойната ефективност на своите сили. Четвърто, Украйна може да работи със западни партньори за значително увеличаване на производството на безпилотни летателни апарати, както и на системи за електронна война срещу дронове, което ще й позволи частично да компенсира дефицита на артилерийски боеприпаси и да намали уязвимостта си към бъдещи прекъсвания на помощта. Европейските държави биха могли да финансират съоръжения за производство на дронове в Украйна или в граничните държави. По-големи количества мини, включително, изстреляни от артилерия разпръснати мини, също ще укрепят украинската отбрана. И накрая, западните отбранителни компании са по-иновативни от руската отбранителна индустрия, но те се нуждаят от правилните сигнали за търсене от страна на западните правителства, за да станат по-ангажирани.

През 2024 г. Украйна може да се възползва от предимствата си, докато се отбранява, използвайки подобрени способности за нанасяне на удари на далечни разстояния – осигурени от подкрепата на западното разузнаване – за насочване към руски бази и критична инфраструктура далеч зад вражеските линии. Сега Киев държи инициативата в северните части на Черно море и може да надгради върху успеха на ударна кампания срещу Черноморския флот на Русия. За тази цел Западът трябва да помогне на Киев да увеличи производството на свои собствени ударни дронове с голям обсег и да преразгледа политиките, ограничаващи способността на Украйна да използва доставени от Запада ракети.

Уроците от пропуснатата възможност през 2023 г.

За да разберете как най-добре да планирате за 2024 г. и 2025 г., е важно да преразгледаме накратко защо офанзивата от 2023 г. не повтори успехите от есента на 2022 г. Украйна постигна пробив в Харков през септември 2022 г. срещу руски сили, които не бяха подготвили силна защита. Въпреки че украинската армия постигна важна победа в Херсон, това беше трудна битка. Руските линии не се сринаха въпреки неблагоприятната география. През 2023 г. украинските сили се изправиха пред голяма мобилизирана руска армия, защитаваща се зад много по-гъсто укрепена линия, отколкото в Херсонска или Харковска област през 2022 г.

През 2023 г. Украйна нямаше решаващо предимство в огъня над руската армия, а руските сили не бяха достатъчно изтощени преди началото на атаката, което означаваше, че няма ясно предимство, което да бъде използвано. Освен това Украйна не можа ефективно да мащабира използването на сили, действайки на ниво две или три усилени роти на бригада. Това означаваше, че не може да използва пробиви или да генерира импулс. Интеграцията на комбинираните оръжия също липсваше. И накрая – на Украйна й липсваха средствата, необходими за пробиване на добре подготвената отбрана, като ударни хеликоптери.

Планирането на следващата операция

При планирането на следващата голяма операция, която вероятно няма да бъде преди 2025 г., Западът и Украйна трябва да избягват повторението на последната офанзива. Технологиите и тактиките се развиват в тази война на всеки няколко месеца. Докато в началото на офанзивата проблемът бяха минни полета и окопи, подкрепени от броня, артилерия и бойна авиация, в края й безпилотните летателни апарати за наблюдение се превърнаха в едно от основните предизвикателства. Междувременно основната контрабатарейна заплаха за украинската артилерия е от дроновете камикадзе Lancet. Едно от ключовите предизвикателства за перспективите на бъдещите украински офанзиви е наличието на артилерийски боеприпаси.

Въпреки че бегъл преглед на материалните ресурси показва, че тази година войната е в полза на Русия, това не означава автоматично, че Москва ще постигне голям напредък. Русия все още не разполага с достатъчно жива сила, за да ротира персонала, първоначално мобилизиран през 2022 г., което означава, че тя все още е изправена пред дилема как да поддържа присъствието на силите си в Украйна. Положението с боеприпасите в Русия се подобрява, но тя все още е далеч от предимството, което руските сили имаха през 2022 г.

За да успеят, Украйна и Западът трябва да съгласуват очакванията и да формулират ясна визия за следващите 18 месеца. Без дългосрочна стратегия ще бъде трудно да се постигне единство на усилията и да се управляват оскъдните ресурси. Ако през 2024 г. Украйна успее да изтощи руските сили, след това да поеме отново инициативата и да нанесе поредица от поражения на противника през 2025 г., тя може да установи необходимия лост за влияние над Москва в тази война. Целта е прекратяване на войната при благоприятни условия за Украйна и по начин, който гарантира траен мир. Поражението би накарало Украйна безвъзвратно да загуби територия, като Русия би могла да наложи мира при свои условия по начин, който би ограничил суверенитета на Украйна. Постигането на необходимото предимство е осъществимо до 2025 г., но много зависи от постоянната западна подкрепа и от избора на стратегия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани