Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Започва кинофестивалът Master of Art

[post-views]

„Архитектите на надеждата” – за водещи архитекти в Украйна, които сега ръководят независими проекти, свързани… с войната

Деветото издание на кинофестивала Master of Art се открива на 9.02 от 19,00 ч. в кино „Люмиер”. Създаден от Найо Тицин,  фестивалът представя документални и късометражни филми за кино, театър, опера и изобразително изкуство, архитектура, дизайн и мода, литература, музика и танц, фотография и реклама. Има и „гурме филми” за големи майстори в „кулинарията”. Всъщност най-интересното на този пъстър фестивал е представянето на темите през историята на творците. Особено любопитна е категорията „Изкуство и власт”. Фестивалът е още едно доказателство за възхода и повишения интерес към документалното кино в света.

Още първият филм „Да летиш с плавници” на режисьора Мария Аверина и сценариста Мариана Светославова ни открива необикновената история на един, по-малко познат, но уникален с творчеството си български художник, напуснал страната ни през 1971 г. Преди малко повече от 2 години Националната галерия представи творчеството му, но филмът е за уникалния път на този творец, от години разпознаван като италиански авангардист, бунтар и експериментатор. За съдбата на художника от Дупница Алцек Мишев, емигрирал след свалянето на първата му изложба, когато той се увлича по абстракционизма, за търсенето на смисъл и по-широки хоризонти в изкуството и в живота.

Десетки са филмите в програмата на фестивала (masterofartfilmfestival.com), но в контекста на разрушителната война в Украйна е любопитен „Архитектите на надеждата” – за първите стъпки във възстановяването на Украйна. И докато войната бушува вече 2 години, в сраната от три десетилетия се разгръща една дълбока културна революция. Група украински архитекти използват архитектурата, ориентирана към хората, като катализатор за ускоряване на трансформацията на обществото. Филмът разказва за водещи архитекти в Украйна, които сега ръководят независими проекти, свързани… с войната. Филмът може да се види в Дом на киното на 24.02 от 17,00 ч. и в кино G8 на 27 февруари от 18,30 ч.

„Татяна Лолова на 90 години” – аплодисменти за една легенда

Националната програма „Татяна Лолова на 90 години” за една от най-обичаните ни актриси започва на 10 февруари в столичното кино „Одеон” от 18,30 ч. с прожекция на филма „Последният спектакъл” на Калояна Климентова и Георги Тошев. Във филма участват нейният съпруг Светослав Светославов-Славе, както и колеги, с които е работила, и Орлин Горанов, с когото в дует записа песен, продуцирана от Игор Марковски в проекта „Пеещи артисти”.

Ще бъде представена и новата книга „Татяна Лолова от А до Я” – бележки, мисли, снимки и скици на актрисата от художника Греди Асса (издателство „Книгомания”) със съставител и под редакцията на Георги Тошев, автор преди това и на друга книга за актрисата: „Дневници & делници”. Входът е свободен. Програмата ще бъде представена и в много градове на страната и в няколко европейски столици. Тя включва и специалния спектакъл „Празнуваме Татяна Лолова” в Сатиричния театър, в чиято трупа тя е един от четиримата първи учредители през 1957 г. Спектакълът е на 13 февруари от 19,30 и е създаден от директора Калин Сърменов, който събира актриси от различни поколения на трупата, а те представят откъси от монолози в знаменити роли на Таня Лолова. В спектакъла участват Силвия Лулчева, Йорданка Стефанова, Александра Сърчаджиева, Стефания Кочева и др.

Във фоайето на театъра е подредена изложба с фотографии от спектакли с участия на актрисата. Официален сайт за нея ще събере в електронен архив нейни фотографии, изпълнения, интервюта, скици, лични дневници и материали, свързани с живота и богатия й професионален път в театъра, киното и телевизията. С нея наистина си отиде последната актриса от големите сатирици на знаменитата трупа.

Изповедта на Бегдебе, скандалният френски бунтар

Познавачи твърдят, че „Изповедта на един назадничав хетеросексуален мъж” (изд. „Колибри”) е най-искреният и най-въздействащият роман на Фредерик Бегбеде досега, автор на 15 романа. Да се изповядаш в една книга не ти гарантира опрощение; продължете пътя си, ако търсите в този текст нещо друго освен човек, който се опитва да разбере себе си, казва известният парижки бохем и скандален френски писател, критик на днешното общество и бунтар по повод на последния си роман.

И Бегбеде прави това: Опитва се да разбере себе си, миналото си, обезумелия свят, в който живее. С брутална откровеност и безпощаден хумор писателят си разчиства сметките с дрогата, с алкохола, със сексуалната зависимост, разкрива отношението си към прекалената политическа коректност, радикалния феминизъм, изродил се в хетерофобия, към претенциите на всезнаещите и всеможещите новопоявили се пророци.

Бегдебе не се церемони с никого, както и със себе си с това, което не одобрява и което го превръща в негодник, без излишна изисканост и благоприличие. Авторът завършва изповедта си, заявявайки любовта си към тази, избрал сред морето от жени за своя съпруга. И избирайки я отново всеки Божи ден. И пожелава на жените и мъжете от обществото на свръхпотреблението и рекламата приятен апокалипсис… Както винаги, в книгите си авторът на Windows of the World и на „9.99 евро”, книга за умелата манипулация на рекламистите криейтъри, го прави с пикантния си хумор, хапливи анализи и ексцентрични равносметки за съвременното общество.

Тейлър Суифт (34 г.) спечели „Грами”  за най-добър вокален попалбум на годината, с което подобри досегашния рекорд за артист с най-много отличия в категорията. С десетия си албум Midnights тя заслужи 4-тото си „грамофонче” на церемонията за 66-ите награди „Грами” в Лос Анджелис. Новият й албум The Tortured Poets Department ще излезе на 19 април. Колекцията на „Грами” на певицата вече е 13. 

Синът на Краля на френския шансон Жо Дасен – Жулиен Дасен, на 6 юни в зала 1 на НДК от 20,00 ч. ще изпълни легендарните семейни хитове заедно с „Paris Tour Eiffel Orchestra”: „Les Champs-Élysées”, „L’Été Indien”, „Salut”, „À Toi”, „Et Si Tu N’existais Pas” и др.

Вера Шандел, Ангел Заберски-Трио и балет „Нова” ще отпразнуват тазгодишния световен Ден на влюбените с „French and Love Cabaret” най-емблематичните френски шансони и джаз стандарти. В деня на събитието, на място в Sofia Live Club ще има намаление за двойките, а входът е свободен за младежи до 18-годишна възраст.

На 11 февруари, от 19,00 ч. виолончелистът Марин Казаку и ансамбълът Violoncellissimo („Виолончелисимо”) свирят в зала България от барок до рок. Програмата включва Албинони, Хендел, Моцарт, Пиацола, Сен-Санс, Вангелис и други автори.

Предстоящо

– Военните клубове (ВК) в страната традиционно почитат с различни събития паметта на Васил Левски в навечерието на годишнината от гибелта на Апостола: на 14.02 в Карлово (9,00 ч. и на 16.02 от 16,30 ч.), в Айтос (10.00 ч. и на 16.02 от 17,30), в Ямбол (16,00 ч.), в Ловеч (от 10,00 ч. на 16.02), в Чирпан (на 16.02), в Смолян (от 17,00 ч.), в Асеновград (от 10,00 ч.)

– На 14.02 от 13,00 ч. във ВК–Пловдив: мероприятие на СОСЗР в града

– На 14.02  от 10,00 ч. ВК–Лом,  отбелязва Деня на лозаря с конкурс за най-добро домашно вино

– На 16.02 от 10,00 ч. във ВК–Ямбол: прожекция на филма на ВТК „Разкази за Кербала”

Най-ново

Единична публикация

Избрани