Информационен център на Министерство на oтбраната

Около 100 са жертвите на израелската среднощна операция в Рафах, съобщава министерството на здравеопазването на ивицата Газа

Около 100 са жертвите на израелската среднощна операция в Рафах, съобщава министерството на здравеопазването на ивицата Газа

Министерството на здравеопазването на палестинското движение “Хамас”, което държи властта в ивицата Газа от 2007 г., съобщи, че при среднощната операция на израелската армия по град Рафах в южната част на анклава, която позволи освобождаването на двама заложници, са загинали около 100 души, предаде Франс прес.

Първоначално бе съобщено за близо 40 убити, после за над 50 убити, а сега в съобщение на арабски ведомството коригира бройката на жертвите на около 100.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху разпореди миналата седмица на армията да подготви офанзива на Рафах, където са се струпали палестински цивилни, разселени от конфликта в ивицата Газа. “Хамас” предупреди вчера, че такава офанзива ще осуети всякакво споразумение за освобождаване на заложниците, които все още държи в плен, припомня Франс прес.

Но Израел заяви, че ударите, които е нанесъл тази нощ по Рафах, не са част от началото на офанзивата срещу града, а са били елемент от операция за спасяване на двама заложници. Освободените са 60-годишният Фернандо Симон Марман и 70-годишният Луис Хар. Те са били отвлечени на 7 октомври от кибуца Нир Ицхак. Двамата освободени мъже са откарани в медицинския център в Рамат Ган за първи изследвания, разказа Арнон Афек, директор на медицинското заведение.

Трима терористи са били убити в сградата, в която са били държани заложниците, се казваше в първоначално съобщение на израелската армия, в което се потвърждаваше и нанасянето на серия от въздушни удари срещу терористични цели в южната част на ивицата Газа. При тези удари са били засегнати 14 къщи, съобщава правителството на “Хамас” в анклава.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top