Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тръмп заплаши съюзници в НАТО, част от републиканците скочиха срещу него

[post-views]
Доналд Тръмп съди Хилари Клинтън и други демократи заради твърденията за съглашателство с Русия на изборите в САЩ през 2016 г.

Бившият американски президент Доналд Тръмп, който отново е в надпревара за Белия дом, си навлече гнева на собствените си съпартийци след изказвания за евентуална война между Русия и НАТО. В неделя той заяви, че няма да позволи да бъдат защитени онези членове на Алианса, които не допринасят достатъчно финансово за общата сигурност.

Представители на Републиканската партия в САЩ нападнаха кандидата за президент Доналд Тръпм по повод изказванията му, че ако се върне в Белия дом ще позволи на Русия да нападне онези страни-членки на НАТО, които не покриват финансовите изисквания на пакта.

Отдавна повтарям, че това лице е неспособно да бъде държавен глава на САЩ, заяви пред медиите Крис Кристи – бивш кандидат на републиканците за президентския пост.

По време на предизборна проява в неделя Тръмп разкритикува част от съюзниците в НАТО за просрочени по думите му плащания и подчерта, че вече е водил разговори с държавния глава на една от големите държави за евентуални руски атаки срещу тези страни. „Не, няма да ви защитя. Всъщност, ще окуража руснаците да правят каквото, по дяволите, искат. Трябва да си плащате.“, твърди Тръмп, че е заявил пред неназования европейски лидер.

Коментарите предизвикаха остра вълна от критики – на първо място от Белия дом, който определи подобни изказвания като „ужасяващи и необмислени“, наред с реакциите на други висши западноевропейски държавници.

Припомняме, че трудностте, които част от европейските съюзници в НАТО изпитват при изпълнението на целта разходите за отбрана да надхвърлят 2% от БВП, отдавна е повод за напрежение от двете страни на Океана. Неоспорим факт е, че въоръжените сили на САЩ формират ядрото на военната мощ на Алианса, а оценките в Брюксел показват, че само 11 от останалите държави харчат достатъчно и устойчиво надминават поставената цел.

Най-ново

Единична публикация

Избрани