Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израелската армия със символична победа срещу Газа

[post-views]
Израелската армия каза, че специалните ѝ части са нанесли удар в Ливан

Израелската армия съобщи, че при операцията в град Рафах в Ивицата Газа е освободила двама заложници, държани от Хамас. По данни на палестинските власти при израелската офанзива срещу града са загинали най-малко 67 души. Независимо от международната критика израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че военният натиск срещу Хамас ще продължи до пълната победа.  

В комплексната операция по освобождаването на заложници са участвали израелските отбранителни сили, службата за сигурност Шин Бет и Специалното полицейско звено в град Рафах, посочват от израелското командване.

Освободените са Фернандо Саймън Марман, на 60 г., и Луис Хеър, на 70 г. И двамата са в добро здраве, но са настанени в болница за допълнителни прегледи, се казва още в разпространеното от израелската армия съобщение.

Операцията по освобождаването на заложниците е минало под прикритието на масирани израелски въздушни удари и танков обстрел срещу бази на Хамас в град Рафах, който е дом за близо милион и половина палестинци, изселени от други части на Ивицата Газа.

Независимо от опасенията на международната общност, че всяка израелска офанзива срещу град Рафах ще доведе до катастрофални последици за цивилното население, за Израел градът е  последната база на ислямистите от Хамас в Ивицата Газа.

Междувременно подкрепяното от Иран движение, което ръководи анклава определи израелска офанзива срещу град Рафах за геноцид, и предупреди, че това може да доведе до провал в преговорите за освобождаването на останали заложници.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани