Информационен център на Министерство на oтбраната

Зеленски проведе първа среща с новото украинско военно ръководство

Зеленски проведе първа среща с новото украинско военно ръководство

Украинският президент Володимир Зеленски проведе първа среща с новото командване на въоръжените сили на страната, предаде Ройтерс.

Миналата седмица Зеленски направи редица кадрови промени във военното ръководство на Украйна. Снощи той съобщи в редовното си вечерно видеообръщение, че вчера е имал първо съвещание с новите командири.

На срещата е присъствал генерал-полковник Олександър Сирски, който смени като върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) генерал Валерий Залужни.

Зеленски съобщи, че е обсъдил с новото ръководство на ВСУ ситуацията на фронта в източната и южната част на страната, както и как да бъде защитена възможно най-добре критичната инфраструктура като електрозахранването и водоснабдяването.

Предишният главнокомандващ бе много популярен сред украинците, но в последно време се говореше за разрив в отношенията му с с президента.

Целта на кадровите промени е укрепване на украинската отбрана почти две години след руската пълномащабна инвазия в страната, отбелязва Ройтерс.

Украйна изпитва недостиг на хора и техника и постигна малко успехи на бойното поле миналата година. Освен това тя е изправена пред заплахата от прекъсване на военната помощ от най-големия си поддръжник – Съединените щати.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top