Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ работят по споразумение за прекратяване на огъня в Газа за най-малко шест седмици, обяви Байдън след среща с йорданския крал

[post-views]
На среща с чешкия премиер в Белия дом Джо Байдън отново призова Конгреса спешно да одобри ново финансиране за Украйна и Израел

Съединените щати работят по споразумение за освобождаване на заложници, държани от „Хамас“, в замяна на прекратяване на огъня в ивицата Газа за най-малко шест седмиция, обяви президентът Джо Байдън, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

„Работим активно за мир, сигурност и достойнство както за палестинския, така и израелския народ. И аз работя за това ден и нощ“, каза Байдън, след като прие в Белия дом йорданския крал Абдула Втори.

Той призова изрично Израел да пази цивилните в Рафах.

Снощи президентът на САЩ вече отправи подобен призив в телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху, който обаче не дава индикации, че възнамерява да се вслуша в предупрежденията на международната общност да не предприема офанзива в този град в най-южната част от ивицата Газа.

Властите в палестинската територия, контролирани от ислямисткото движение „Хамас“, съобщиха, че около 100 души са били убити в нощта на неделя срещу понеделник при израелска операция, при която бяха освободени двама заложници.

Йорданският крал от своя страна изтъкна след срещата си с Байдън, че „е необходимо незабавно трайно прекратяване на огъня“.

„Не може да си позволим израелска атака срещу Рафах. Това несъмнено би причинило нова хуманитарна катастрофа“, аргументира се Абдула Втори. Той предупреди, че „ситуацията вече е непоносима за повече от един милион души, които са били тласнати към (този град в най-южната част от ивицата Газа) след началото на войната“.

Президентът на САЩ и кралят на Йордания обсъдиха редица предизвикателства, включително очакваната израелска сухопътна офанзива в южната част от ивицата Газа и заплахата от хуманитарна катастрофа за цивилните палестинци. Байдън показва нарастващо раздразнение от отказа на Нетаняху да се вслуша в неговите призиви, посочва Ройтерс.

Йордания, която граничи с Израел, е ключов съюзник на САЩ в Близкия изток. Кралството, което през 1994 г. подписа мирен договор с еврейската държава, е подслонило над 2 милиона палестински бежанци по данни на ООН.

Подобно на други арабски страни, Йордания настоява за незабавно прекратяване на огъня в ивицата Газа – искане, с което Съединените щати не са съгласни, отбелязва АФП.

Ройтерс припомня, че преди да поеме на обиколка в западни държави, Абдула Втори е участвал в доставка по въздуха на хуманитарна помощ за Газа. Йордания настоява Израел да спре да ограничава помощта за палестинската територия, чието население е заплашено от глад и болести.

„Хамас“ уби над 1160 души при атаката си срещу Израел преди повече от четири месеца, посочва АФП. При предприетата в отговор от еврейската държава офанзива в Газа до момента са загинали най-малко 28 340 човека според местните власти, контролирани от палестинското ислямистко движение – данни, които не са проверени по независим път.

При нападението си на 7 октомври бойци на „Хамас“ отведоха в Газа около 250 заложници. Израел смята, че в крайбрежната палестинска територия остават приблизително 130 от тези хора, като 29 от тях са мъртви.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани