Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер очаква да бъде удължен граничният контрол между държавите от Шенгенското пространство

[post-views]
Австрия отхвърли призива на председателката на ЕК за разширяване на Шенген

Баварският министър на вътрешните работи Йоахим Херман, който пристигна на визита във Виена, заяви на съвместна пресконференция с австрийския вътрешен министър Герхард Карнер, че е възможно временният граничен контрол да бъде удължен заради големия мигрантски наплив.

„Докато външните граници на ЕС не функционират, стационарният граничен контрол не може да бъде отменен“, каза Карнер, цитиран от електронните медии.

„Очевидно е, че има и други европейски държави, които не спазват правото на ЕС“, посочи от Херман. Две трети от всички лица, търсещи убежище, които пристигат в Германия, не са били регистрирани преди това в други държави от ЕС. Граничният контрол не може да отпадне, докато не се възстанови нормалното състояние по външните граници на Шенген, уточни баварският министър, цитиран от ОРФ.

Карнер също подчерта необходимостта от граничен контрол в „борбата срещу незаконната миграция“ и изтъкна значителното намаляване на броя на задържаните лица по границата на Бургенланд. Контрабандистите вече „правят голям завой около Австрия“, отбеляза австрийският вътрешен министър.

Трансграничната борба срещу десния екстремизъм също беше включена в дневния ред на работното посещение на Херман.

Някои австрийски опозиционни партии се изказаха критично. „Шоу-политиката на вътрешния министър Герхард Карнер все повече се превръща в една безкрайна история на огорчение за австрийците. Само… незабавната забрана за предоставяне на убежище ще спре ефективно нелегалната масова имиграция“, заяви говорителят на Австрийската партия на свободата по въпросите на сигурността Ханес Амесбауер в съобщение за медиите.

„Изявленията на Карнер за пореден път показаха, че е необходим „силен фокус върху защитата на европейските външни граници“, заяви говорителят на НЕОС по въпросите на външната политика и водещ кандидат на европейските избори Хелмут Брандщетер в изявление, изпратено до австрийската новинарска агенция АПА.

В момента Австрия е въвела контрол по границите си с Чехия, Словакия, Унгария и Словения. От есента на 2015 г. Германия има фиксиран граничен контрол на сухопътната граница между Германия и Австрия, припомня „Курир“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани