Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министрите на отбраната на НАТО ще обсъдят подкрепата за Украйна и разходите за отбрана

[post-views]
НАТО обеща да продължи да предоставя на Украйна важна военна и икономическа помощ

Министрите на отбраната на страните членки на НАТО ще се съберат днес и утре в Брюксел, за да обсъдят военната подкрепа за Украйна, както и собствените си ангажименти да изразходват за отбрана 2% от своя БВП, предаде ДПА.

Днес е предвидена среща в разширен състав, в която ще вземат участие министрите от НАТО и представители на други съюзнически държави, подкрепящи Украйна. Проявата ще бъде координирана от САЩ. Утре ще се проведе редовна министерска среща на алианса. Дискусиите в централата на НАТО в Брюксел бяха помрачени от бившия американски президент Доналд Тръмп, който в събота заяви на предизборен митинг, че ще „насърчи“ Русия „да прави каквото си иска“ със страните от НАТО, които не изразходват достатъчно за отбрана.

Страните членки са се съгласили да изразходват 2% от БВП за отбрана, но едва няколко са постигнали тази цел. След началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г. страните членки, особено Германия, потвърдиха своите ангажименти. Германският Бундестаг одобри национален бюджет, насочващ 2% от БВП за отбрана за 2024 г.

Разговорите в четвъртък целят да накарат и други страни членки да постигнат тази цифра. Освен това на дневен ред е присъединяването на Швеция към НАТО, което е забавено от факта, че унгарският парламент все още не е ратифицирал решението.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани