Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев ще участва в срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО

[post-views]
Редовна среща на военните министри на страните-членки в НАТО

Министърът на отбраната на Република България Тодор Тагарев ще участва в среща на министрите на отбраната на страните-членки на Алианса, която ще се проведе на 15 февруари 2024 г. в Брюксел, Кралство Белгия.

Форумът ще даде възможност за обсъждане на най-важните решения, свързани с усилване на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО в контекста на подготовката на предстоящата среща на върха през юли тази година във Вашингтон, САЩ.

В рамките на срещата ще бъдат разгледани също и редица ключови въпроси от дневния ред на Алианса като справедливото споделяне на тежестите и отговорностите, и изпълнението на новия ангажимент за инвестиции в отбраната (DIP), както и напредъка по прилагането на Плана за действие за отбранителното производство (DPAP).

По време на срещата на министрите на отбраната ще се проведе работно заседание на Съвета НАТО-Украйна на ниво министри на отбраната, на което ще бъдат обсъдени дългосрочната политическа и практическа подкрепа за Украйна. Министрите ще разгледат още прилагането на Многогодишната програма за подпомагане на Украйна, одобрена на срещата на върха във Вилнюс, и Годишната национална програма на Украйна.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани