Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия и Украйна не са способни на голям пробив в сраженията, според зам.-генералния секретар на НАТО

[post-views]
НАТО е готова за намеса заради застрашената стабилност в Косово

Нито Русия, нито Украйна са способни на голям пробив в сраженията, заяви заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана в изказване пред комисията на Европейския парламент по външни работи. По неговите думи НАТО може да помогне за поддръжката на морския коридор за износ на украинско зърно покрай бреговете на България и Румъния.

Черно море, Западните Балканите и Адриатика са общо стратегическо поле, от стратегически интерес за НАТО. Черно море е сложно заради географията и регионалния баланс на силите. Руският черноморски флот премина в укритие, последната руска фрегата бе торпилирана от украинците в езеро зад Крим. Може би сбъркахме и бяхме прекалено големи оптимисти в очакванията си за възможностите на украинците да предприемат контранастъпление, но сега изпадаме в свръхпесимизъм. Има напредък и не трябва да бъдем големи песимисти, призова Джоана.

По повод предстоящите избори в Северна Македония той изрази опасения от разпространението на дезинформация и хибридни дейности. Това ни тревожи много, виждаме задействане на местни и руски играчи, каза Джоана. Нестабилността на Западните Балкани не е опасна, но винаги може да пламне искра, добави той.

Според него може да се очаква Русия чрез подставени играчи да се опита да възпрепятства опитите за ускоряване на пътя на страните от региона към ЕС. По неговите думи европейското бъдеще на този регион е от изключителна важност за алианса.

Джоана допълни, че предстоят президентски избори в Молдова. Очакваме Русия да действа срещу прозападното правителство в Кишинев, каза той. Джоана съобщи, че НАТО и Европейската комисия ще открият съвместно център за противодействие на дезинформацията в Молдова.

По повод „изказвания на политици“ от последните дни Джоана посочи, че държавите от НАТО напредват към постигането на целта за военни разходи, равни на два процента от техния БВП. По неговите думи доскоро едва девет държави са покривали тази цел, а вече техният брой достига 20 от 31 съюзници. Държавите в НАТО полагат усилия, обобщи той.

Работим с украинците като с равни, каза Джоана. По неговите думи присъединяването на Финландия и очакваното влизане на Швеция в НАТО е огромен стратегически провал за Русия.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани