Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ФЕНА: В Сараево беше обсъдено двустранното военно сътрудничество между Босна и Херцеговина и България

[post-views]

Заместник-министърът на отбраната на Босна и Херцеговина Александър Гоганович прие днес военния аташе на Република България в Босна и Херцеговина полковник Георги Иванов Тодоров, предаде за БТА босненската агенция ФЕНА, уточнявайки, че това е първата среща между двамата.

ФЕНА: В Сараево беше обсъдено двустранното военно сътрудничество между Босна и Херцеговина и България
Снимка: ФЕНА

Събеседниците обсъдиха двустранното военно сътрудничество между Босна и Херцеговина и България и възможностите за разширяване на това сътрудничество.

И двете страни отбелязаха, че Босна и Херцеговина и България имат добри и приятелски отношения и че всяко сътрудничество между въоръжените сили на двете страни е много добре прието.

Полковник Тодоров изтъкна, че България е готова да участва в програмата на НАТО за изграждане на отбранителен капацитет (DCB) за Босна и Херцеговина, особено в областта на съдействието за развитие на военна полиция и способности за медицинска евакуация по въздух.

Той предложи подготовка и обучение на членове на въоръжените сили на Босна и Херцеговина в българската Военномедицинска академия, както и в Центъра за върхови постижения за управление на кризи и реакция при природни бедствия.

Полковник Тодоров изтъкна, че България напълно подкрепя Босна и Херцеговина по пътя към евроатлантическата интеграция и подчерта готовността на страната му да окаже всякакво съдействие в тази насока, отбелязва агенция ФЕНА.

Заместник-министър Гоганович заяви, че предложението на България е повече от добре дошло и че заедно ще бъдат намерени най-добрите начини за осъществяване на проекти за взаимна изгода.

Той специално подчерта, че сътрудничеството с България е важно за регионалната стабилност и че от стабилността на нашия регион зависи стабилността на цяла Европа.

Гоганович подчерта, че Босна и Херцеговина винаги ще се застъпва за мир в контекста на бурните международни обстоятелства.

Източник: bta.bg

Избрани