Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Щом България пише и чете и се стреми децата й да се изучат, няма кой да я натика в ъгъла, каза писателката Здравка Евтимова

[post-views]
Щом България пише и чете и се стреми децата й да се изучат, няма кой да я натика в ъгъла, каза писателката Здравка Евтимова

Щом България пише и чете и се стреми децата й да се изучат, няма кой да я натика в ъгъла. Българите не са родени някой да ги тормози, да ги затваря и да им слага белезници и това ми дава голяма надежда, каза писателката Здравка Евтимова, която представи във Варна своята нова книга „Луничави разкази“.

Щом България пише и чете и се стреми децата й да се изучат, няма кой да я натика в ъгъла, каза писателката Здравка Евтимова
Здравка Евтимова във Варна, снимка: БТА

Тя сподели, че сега работи по неразказаните истории на хората и обикаля малките градчета в страната. Била е в Сливен, Монтана, Попово, Кърджали, Добрич, Белене. Чете книги, които й подаряват пишещи от тези места и вижда, че българите не могат да бъдат вкарани в затвор. „Щом България работи така, щом пише и чете, интересува се от литература и кино, стреми се децата й да знаят и да се изучат, няма кой да може да я натика в ъгъла. Живеем в сложно време, но българите винаги сме показвали, че колкото по-трудно е, толкова по-ярки хора се раждат“, каза Евтимова пред събралите се на премиерата в Градската художествена галерия.

Тя сподели мисли и за тъжните резултати на българските ученици в изследванията PISA. „Много се вълнувам от това, но знам, че разполагаме с прекрасни учители и за да може нашата младост да се представи по-силно, трябва да знаем какви са изискванията, методологията, принципите на оценяване“, каза писателката и добави, че от хората с по-голям опит зависи функционалната неграмотност да е временно явление. Тя сподели, че се среща с ученици в градовете, които посещава, и знае, че децата са интелигентни. Причината според нея е сложността на българския език, който има 27 глаголни времена, спрежения, различни форми за прилагателните, предлози. „Нашите деца го научават на три години и го говорят добре, тоест българският език не им позволява да останат неинтелигентни. Онова, което зависи от нас е, не само да съхраним този начален тласък, а да го развием, да открием таланта във всеки човек, неговата способност да прави добро, тогава не само в PISA ще има много висок успех. Трябва да се съсредоточаваме в доброто във всеки един човек“, каза Евтимова.

По думите й човек е роден да се бори с неправдата, която съществува, но ако физически и психически не може да носи на обиди, тогава единственият изход е писането. „Когато пишеш, ти не се даваш на неправдата, на живота, който те рита, на мисълта, че хората са лоши и лъжци. Тогава виждаш, че си струва да живееш за тези, които са ти подали ръка с усмивка“, сподели тя. За майсторството в литературата тя е разбрала, че се крие в използването на обикновени думи, но по такъв начин, че да се усети огромна обич.

За новата си книга „Луничави разкази“ Евтимова сподели, че съдържа 20 истории от последните три години, много от които са за реални хора, включително нейни съседи и познати. На представянето на сборника във Варна присъства областният управител проф. Андрияна Андреева.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани