Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: Денацификацията на Украйна остава актуална, тъй като евреите и руснаците са заплашени от нацистите

[post-views]

Вижте какво се случва по отношение на денацификацията. По време на преговорния процес, след изготвянето на евентуално споразумение, споменато наскоро от официални лица в Киев, като цяло те не бяха съгласни, че е необходима някаква денацификация и казаха, че няма фашизация, няма растеж на подобни настроения. Как да не е необходимо? Когато националният герой не е просто известен националист, а нацист. Бандера е издигнат в ранг на национален герой. Как може [денацификацията] да не е нужна?И когато ръководителят на правителството на Киев аплодира бивш военен от SS, който пряко участва в Холокоста, в унищожаването на милион и половина евреи, руснаци и поляци в Украйна пред целия свят? Ако това не е проява на нацизъм, тогава какво? Затова въпросът за денацификацията е актуален.

ОТГОВОР

Повтарящ се прокремълски фалшив разказ за „денацификацията на Украйна“, целящ дискредитиране на Украйна и оправдаване на нахлуването на Русия в Украйна. Като цяло Путин използва израза „денацифицираме“, за да дискредитира демократично избраното ръководство на Украйна – вижте нашия преглед.Това прокремълско издание се позовава на случая Ярослав Хунка. Канадският парламент, докато Владимир Зеленски беше на посещение, даде овации в чест на ветеран, по-късно обвинен в принадлежност към Waffen SS дивизия през Втората световна война. Премиерът на Канада Джъстин Трюдо се извини: „Искам също така да повторя колко дълбоко съжалява Канада за ситуацията, в която постави президента Зеленски и украинската делегация. Изключително тревожно е да се мисли, че тази огромна грешка се политизира от Русия и нейните поддръжници предоставят фалшива пропаганда за това, за което се бори Украйна“, каза той.При това твърдението, че Хунко е участвал в Холокоста е необосновано. Въпреки че Waffen-SS като цяло беше обявена за престъпна организация на Нюрнбергския процес, Галисийската дивизия не беше конкретно призната за виновна за никакви военни престъпления. Многобройни обвинения в некоректност бяха отправени към дивизията и конкретни членове.Някои оцелели членове на дивизията, които са били полски граждани до началото на Втората световна война, са приети като бежанци в Канада. Имиграцията беше забранена за членове на нацистката партия, SS, Waffen SS и т.н. Въпреки това, не-германците, мобилизирани във Waffen SS след 1942 г., бяха освободени от тази забрана през 1951 г. Семитизмът в СССР, напомня Гомелски. В съвременна Западна Украйна наистина са издигнати паметници на Бандера за борбата му за независима Украйна. Заради провъзгласяването на „независимостта на Украйна“ през 1942 г. Бандера е затворен от нацистите в концентрационния лагер Заксенхаузен, братята на Бандера са екзекутирани от нацистите (както и други членове на ОУН, които са измъчвани и убити от Гестапо).

Международните историци все още спорят за фигурата на Бандера, работеща с нови разсекретени доказателства. Полският историк Grzegorz Rossolinski-Liebe казва: „ОУН се присъедини към украинската полиция през 1941 г. и помогна на германците да убиват евреи в Западна Украйна“, добавяйки, че не е открил доказателства, че Бандера подкрепя или осъжда „етническо прочистване“ или убиване на евреи и други малцинства. Беше обаче важно, че хората от ОУН и УПА „се идентифицираха с него“, каза той.Канадският историк от еврейски украински произход Алик Гомелски, изучавайки документите на ЦРУ, свързани с Холокоста, напомня, че нацистите са извършили масово избиване на евреи, като същевременно са измъчвали и убивали членове на ОУН (както украинците, така и евреите са били считани за „расово по-низши“ от нацисти). Едва когато започнаха да губят войната, нацистите започнаха да набират чужди легиони като „Вафен СС“, но все още без да им възлагат задачата за Холокоста, напомня историкът Игор Иваниски. Струва си да се отбележи, че историческа Украйна, окупирана от Германия, както всяка окупирана територия, брои както колаборационисти, така и онези, които останаха лоялни сред нациите в пропорции, сравними с други европейски страни по време на Втората световна война.Канадският историк от еврейски украински произход Алик Гомелски съжалява, че митът за „антисемитска Украйна“, създадена от СССР от 1917 г. (по това време в Украинската народна република имаше Министерство по еврейските въпроси и имаше надписи върху монети в четири езици, включително идиш), продължава да влияе на настоящето.Интересното е, че съветската пропаганда изпробва противоречиви версии, за да дискредитира независимата украинска държава, включително обвинявайки движението ОУН във „взаимодействие с ционистите“. Всичко това се случи на фона на антисемитизма на държавно ниво в СССР, припомня Гомелски.

Текст:Стоян Марков

Източник: https://euvsdisinfo.eu/report/denazification-of-ukraine-remains-relevant-as-jews-and-russians-are-threatened-by-nazis

Най-ново

Единична публикация

Избрани