Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Макрон и Зеленски ще подпишат утре двустранно споразумение в сферата на сигурността, съобщи Елисейският дворец

[post-views]
Стачки срещу пенсионната реформа отново блокират Франция

Френският президент Еманюел Макрон и президентът на Украйна Володимир Зеленски ще подпишат утре двустранно споразумение в сферата на сигурността, съобщи днес Елисейският дворец, цитиран от Франс прес.

„Това споразумение е свързано със задълженията, които бяха поети във формат Г-7 в кулоарите на срещата на НАТО във Вилнюс през юли 2023 г.“, заяви френското президентство.

АФП припомня, че на срещата във Вилнюс страните от Г-7 са са ангажирали да оказват дългосрочна военна помощ на Украйна.

Великобритания стана първата страна, която сключи подобно споразумение с Украйна. Споразумението бе сключено при визита на британския премиер Риши Сунак в Киев на 12 януари.

Украинското президентство съобщи днес, че президентът Зеленски ще посети утре Берлин, а след това – и Париж.

„В момент, в който агресивната война на Русия срещу Украйна ще навлезе в третата си година“ на 24 февруари, Франция препотвърждава по този начин „решимостта си да продължи да оказва, трайно и заедно с партньорите си, неизменна подкрепа на Украйна и на украинския народ“, се казва в изявление на Елисейския дворец.

Според АФП споразумението между Франция и Украйна може да включва предоставянето на съвременно военно оборудване, което е съвместимо с това на НАТО, обучаването на украински войници и укрепването на украинската отбранителна индустрия.

Това ще е третата визита на Зеленски в Париж, откакто руските сили нахлуха в Украйна през февруари 2022 г.

Френският президент Макрон заяви на пресконференция в средата на миналия месец, че планира да посети Украйна „през февруари“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани