Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Светът настоява за хуманитарно примирие в Газа, Нетаняху се готви за военно настъпление към Рафах

[post-views]
Хамас обмисля евентуално примирие, при нови удари в Газа са убити най-малко 11 души

Международната общност продължава да настоява за обявяването на незабавно хуманитарно примирие в Ивицата Газа. Тел Авив ще засили допълнително офанзивата си  с военно настъпление в южния град Рафах, настоя на свой ред израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Ключови съюзници на Вашингтон в лицето на Канада, Австралия и Нова Зеландия се включиха в глобалния призив за хуманитарно примирие в Ивицата Газа. „Сериозно сме обезпокоени от индикациите за планирана от Израел сухопътна офанзива в Рафах. Военната операция в района ще има катастрофални последици“, се посочва в общото становище на трите страни. За незабавно прекратяване на огъня в анклава настояха и над 20-те арабски държави в ООН, а италианското правителство подчерта, че цивилните жертви вече са твърде много. В телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху френският президент Еманюел Макрон също е споделил опасенията си по повод декларациите на Тел Авив, че ще засили настиска си срещу Хамас с офанзива в Рафах.

Припомняме, че именно в граничната зона потърсиха убежище над един милион души след изселването им от северната част на Ивицата Газа след началото на войната. С всички тези хора, които вече всеки ден гледат смъртта в очите, една пълномащабна инвазия там ще направи невъзможно хуманитарното възстановяване на анклава, предупредиха от ООН.

Ясна позиция по темата зае и президентът на Палестинската автономия, който поиска от Хамас да ускори размяната на израелски заложници срещу палестински затворници, за да спаси народа от катастрофа. По данни на местните здравни власти, от началото на войната в Газа вече са загинали над 28 500 души, а повече от 68 хиляди са ранени.

Увеличава се и броят на жертвите след вчерашните въздушни удари на Израел срещу Южен Ливан, определени от местните медии като най-смъртоносните за продължаващия близо 4 месеца презграничен обстрел между двете страни.

Най-ново

Единична публикация

Избрани