Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Свободният свят трябва да се противопостави на авторитарните лидери, заяви германският министър на отбраната

[post-views]
Германският министър на отбраната предложи на Канада военно сътрудничество в Далечния север

Германският министър на отбраната Борис Писториус заяви, че започващата утре Мюнхенска конференция по сигурността трябва да даде тласък на „единството на свободния, демократичен свят да продължи да подкрепя Украйна“. Това би било „най-важният сигнал“, който може да дойде от срещата на върха по въпросите на сигурността, заяви Писториус пред Ар Ен Де, показва коментар, до който ДПА е получило достъп преди публикуването му.

Войната на Русия срещу съседна Украйна засяга всички, подчертава Писториус. „Защото това би насърчило автократите и диктаторите по света да направят нещо подобно, ако на (руския президент Владимир) Путин му се размине“.

Писториус също така разкритикува колежката си от Социалдемократическата партия (СДП) Катарина Барли за това, че е инициирала дебат за потенциалното разработване на независима сила за ядрено възпиране от страна на Европейския съюз.

„Моето мнение е: това не се обсъжда публично“, каза Писториус. Освен това той посочи, че подобен дебат е ненужен на фона на срещите на НАТО в Брюксел. „Имаме силата за ядрено възпиране на американците, това е договорено и не виждам признаци, че това споразумение се прекратява“, подчерта той пред Ар Ен Де.

Барли постави под въпрос надеждността на американския ядрен щит за Европа след изявленията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, припомня ДПА.

„Тръмп си е Тръмп. Трябва да очаквате всичко“, казва Писториус. Той също предупреди, че всеки, който „прекъсне трансатлантическата връзка или дори само я обтегне, ще застраши както геополитическите, така и стратегическите си интереси“.

Въпреки това Писториус призова към предпазливост по отношение на Тръмп. Трябва да се съобразяваме с неговите заплахи „от една страна, но от друга страна не трябва да позволяваме да ни заблуждават за това, което трябва да правим в Европа“, подчерта той вчера пред А Ер Де.

Не е ново прозрение, че Европа трябва да направи повече за своята отбрана, подчерта министърът на отбраната.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани