Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Австралия ще отпусне 32,5 млн. долара за закупуване на оръжия за Украйна

[post-views]
Албанезе заяви, че китайски военен самолет е изложил на риск австралийски хеликоптер

Австралия ще увеличи помощта си за Украйна, като отпусне още около 32,5 млн. долара, съобщи премиерът Антъни Албанезе, предаде ТАСС.

Според изявлението, публикувано от кабинета на министър-председателя, Канбера ще „предостави безвъзмездна помощ в размер на 50 млн. австралийски долара (около 32,5 млн. долара) за закупуване на оръжия и отбранително оборудване за Украйна“. „Австралия остава непоколебима в подкрепата си за Украйна <...> и нейния смел народ, както и в защита на един основен принцип – правото на всяка суверенна нация да бъде сигурна в собствените си граници и да определя сама бъдещето си“, посочва Албанезе.

Австралийският премиер отбеляза също, че общият размер на финансовата и военната помощ, изпратена от Канбера на Киев, надхвърля 960 млн. австралийски долара (625 млн. щатски долара). Повече от 780 млн. австралийски долара (около 510 млн. щатски долара) от тази сума са изразходвани за закупуване на оръжия.

Освен това Албанезе припомня, че като част от помощта си за Киев австралийското министерство на отбраната е изпратило самолет за далечно радиолокационно откриване и контрол E-7 Wedgetail, който осигурява разузнавателна информация на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), както и е изпратило над 100 военни инструктори, обучаващи украински военни във Великобритания.

От март 2022 г. насам Австралия е изпратила на Украйна 120 бронетранспортьора „Бушмастър“, гаубици M777, бронирани машини M113, противотанкови и други оръжия, като е обещала още една партида дронове.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани