Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Град Ню Йорк съди гигантите в социалните мрежи за кризата с психичното здраве на младежите

[post-views]
Град Ню Йорк съди гигантите в социалните мрежи за кризата с психичното здраве на младежите

Администрацията на кмета на Ню Йорк Ерик Адамс съди собствениците на пет големи платформи за социални мрежи с цел да ги държи „финансово отговорни“ за кризата с психичното здраве на младежите в града, присъединявайки се към вълната от подобни съдебни искове, заведени от юрисдикции в цялата страна.

Искът, подадено във Върховния съд на Калифорния, твърди, че собствениците на TикТок, Фейсбук, ЮТюб, Инстаграм и Снапчат „са знаели или е трябвало да знаят“, че техните платформи ще навредят на психичното здраве и благополучие на децата и тийнейджърите.

По-конкретно, в иска се твърди, че „опасните и пристрастяващи“ алгоритми на платформите повишават броя на самоубийствата, радикализацията, самонараняването, тревожността и депресията сред младежите, тъй като са създадени, за да повишават ангажираността, дори това да е свързано с разпространяването на материали с насилие, сексизъм и расизъм.

За тази цел Адамс заяви в предавана на живо реч в кметството в сряда следобед, че собствениците на тези платформи трябва да бъдат държани „финансово отговорни за това, което струват на града ни година след година“.

На пресконференция по-късно през деня Адамс и неговите съветници отбелязаха, че градът харчи около 100 млн. долара годишно за програми за психично здраве на младежи. Но те не дадоха сумата в долари за наказателните обезщетения, които искат гигантите на социалните медии да платят на града.

„В момента не сме готови да дадем числа за това, което очакваме“, заяви пред репортери Силвия Хиндс-Радикс , съветник на градската управа.

 Ашвин Васан , комисар по здравеопазването на Адамс, призна, че съдебните дела могат да стигнат само дотам, когато става въпрос за реформиране на платформите на социалните медии. Той заяви, че в крайна сметка ще е необходимо законодателство на Конгреса, за да се преразгледа фокусът на платформите за социални медии върху обслужването на младата аудитория, защото „знаем, че те няма да изчезнат никъде“.

„Тук никой не говори за забрана“, добави той.

Искът идва, след като миналия месец Адамс обяви социалните мрежи за криза на общественото здраве – предимно символичен ход, който насърчава нюйоркчани да гарантират, че децата им не злоупотребяват със социалните мрежи.

В отговор на иска говорител на Мета, компанията, която е собственик на Фейсбук и Инстаграм, заяви, че платформите вече разполагат с „над 30 инструмента и функции“, които помагат на родителите да направят социалните мрежи безопасни за децата си.

„Прекарахме десетилетие в работа по тези въпроси и наехме хора, които са посветили кариерата си на това младите хора да бъдат в безопасност и да получават подкрепа онлайн“, каза говорителката Лайза Креншоу.

Хосе Кастанеда, говорител на Гугъл, която е собственик на ЮТюб, заяви, че нейната платформа също е разработила политики, които дават на „родителите надежден контрол“.

„Твърденията в тази жалба просто не са верни“, добави Кастанеда.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани