Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дезинфорадар: Лъжите на Москва относно европейската подкрепа за Украйна

[post-views]
Дезинфорадар: Лъжите на Москва относно европейската подкрепа за Украйна

Кремъл е в шах заради подновената помощ на ЕС за Киев

В началото на февруари кремълските агенти на дезинформацията и манипулацията се съсредоточиха върху Европейския съюз. Те го обвиняват, критикуват, омаловажават, осмиват, клеветят и отправят лични атаки срещу висшите европейски лидери. Това е класически трик за запълване на ефирното време и отклоняване на вниманието от нерадостната реалност в собствената им страна. Подходът се адаптира към най-новите развития и събития, така че да се придаде истинност на новините и коментарите и съответно посланията да привлекат вниманието. С това встъпление започва редовният седмичен доклад на експертната група за борба с руската дезинформация към Европейската служба за външно действие.

Поредната дезинформационна кампания се развива на фона на рутинните прогнози на Кремъл през последните години за скорошен колапс на ЕС. Такъв колапс реално не се случва и това изправя пропагандаторите пред проблем с публиката им. Последните седмици показват как наративите на Москва се изменят.

На 1 февруари 2024 г. ЕС постигна споразумение за така необходимия пакет от финансова подкрепа за Украйна в размер на 50 млрд. евро до 2027 г. Кремъл внимателно наблюдава процеса, в хода на който ЕС осигурява жизненоважната помощ, с която Украйна да поддържа работата на администрацията си, да изплаща заплати и пенсии и да предоставя основни обществени услуги. Висшите руски лидери и видните коментатори винаги тълкуват превратно какво представлява този пакет и как е договорен.

Преди февруари: „Няма да се разберат за парите.“

Военната кампания на Русия отдавна се е превърнала във война на изтощение. Путин не крие опитите си да унищожи украинската икономика. Основните послания от неговото шоу за пресата отпреди месец могат да бъдат обобщени с фразата „на Украйна практически не й е останало нищо“. Твърдението, разбира се, е заблуждаващо, но то също така илюстрира сърцевината на светогледа на Москва. Точно както при сталинския Гладомор Москва се стреми да сломи Киев и Украйна чрез глад.

През декември и януари очакванията в Русия бяха, че ЕС няма да предостави повече помощ. Това очакване всъщност беше червената нишка в „Резултатът на годината“ – излъченият през декември в продължение на повече от четири часа моноспектакъл на Путин. Тогава говорителят на руския президент Дмитрий Песков се усмихваше триумфално всеки път, когато засягаше темата за предложения пакет за подкрепа от 50 млрд. евро. Разбирането тогава беше, че такава сума, ако бъде договорена, ще е от съществена полза за Украйна.

След споразумението: А сега какво да кажем?

Споразумението, постигнато от държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз на 1 февруари, беше посрещнато с разочарование в Москва и радост в Украйна. Тогава Москва започна нова кампания. Предишните усмивки на Песков бяха заменени от фрустрираната говорителка на руското министерство на външните работи Мария Захарова, която подхвана на нов глас класическия наратив „елити срещу народа“. Тя заяви, че „политиките на ЕС са напълно откъснати от истинските интереси на европейското население“.

В Москва отново се съсредоточават върху сеенето на раздори и забиването на клинове в европейските общества. Пропагандистите внушават, че лидерите на ЕС са откъснати от своите народи и че за европейските граждани ще е от по-голяма полза, ако се водят благоприятни към Русия политики. Нека опитаме сами да преценим истинността на това твърдение.

На 4 февруари се наложи Дмитрий Песков да извърти посланието на 180 градуса. Той омаловажи европейското споразумение, като каза, че „50 млрд. не са кой знае колко сериозна сума за ЕС“, а малко след това заяви, че сумата всъщност е прекалено голяма заради икономическата криза в европейските страни. Песков заключи, че лидерите на ЕС представят Русия като заплаха, за да отклонят вниманието от вътрешните икономически проблеми в Европа.

Всички помним опитите на Москва през 2020 г. по време на COVID пандемията да настрои гражданите на ЕС срещу здравните мерки и ваксините. Сега манипулационно-дезинформационната кампания на Русия се стреми да подкопае обществената подкрепа за украинската помощ.

„Те няма да получат парите“

Шефът на мисията на Русия в ЕС Кирил Логвинов наля допълнително масло в огъня, като заяви пред държавния телевизионен канал „Россия 24“, че парите никога няма да бъдат изплатени, защото Украйна никога няма да изпълни критериите за получаване на средствата. Логвинов прогнозира и краха на самия европейски проект, тъй като „ЕС… се е докарал дотам да свързва собствената си съдба с изхода от специалната военна операция“. Дипломатът прибягна и до „нацистката карта“, като каза, че в миналото европейският Drang nach Osten също е завършил с провал.

Путин, Песков, Лавров, Захарова и редица други представители на руското ръководство използват термина „нацист“ често, за да клеветят всеки несъгласен с линията на Москва.

Имат ли думите им ефект и чуваемост?

Известно е, че думите на руските лидери и крещящата им дезинформация заливат не само руското информационно пространство. Държавните медии на Кремъл с марката RT (бивша „Россия сегодня“), „Спутник“ и мрежата на държавната радио-телевизионна компания ВГТРК ги разпространяват и в световен мащаб на повече от 25 езика. Оттам те проникват в медийното пространство на отделните държави и намират място в социалните им мрежи. Според много изследователи, RT Español е един от най-важните новинарски сайтове в Латинска Америка, а повечето потребители дори не осъзнават, че това е руски държавен канал.

А ето как изглежда достоверната информация за подкрепата на ЕС за Украйна, която може да послужи като своеобразна противоотрова срещу лъжите на Кремъл.

Атаките срещу Жозеп Борел

Въпреки всички опити да се поддържа привидна нормалност и усещане за успешност войната превръща Русия в едно все по-репресивно общество и ѝ налага военновременна икономика. Поради тази причина политиците и техните медийни глашатаи отвличат общественото внимание и стоварват отговорността за лошите новини върху Запада. Най-скорошният пример са засилването на словесните атаки срещу ЕС от страна на Москва, а две от тези атаки са насочени конкретно срещу върховния представител на ЕС за външна политика Жозеп Борел.

Една статия на Борел в „Нувел обсерватьор“ от 30 януари разглежда агресията на Русия срещу Украйна и описва необходимостта от подкрепа за страната, както и състоянието на отношенията ЕС–Русия. В статията се отбелязва, че при сегашните обстоятелства не съществуват перспективи за помирение между ЕС и Русия.

В отговор Захарова некоректно цитира Борел, а пропагандната машина своевременно се задейства. Появиха се твърдения, че ЕС упражнява геноцид срещу украинцитеБорел прави безумно изявление за помирението и че Борел смята помирението за неправилно.

Наративите на Москва умишлено вадят думите на Борел от контекст и тълкуват превратно значението им. Идеологическата цел е ЕС и Западът да бъдат изкарани отговорни за войната в Украйна. Това, което прави статията на Борел, е да насочи вниманието към предварителните условия на Москва за т. нар. мирни предложения и преговори: Украйна трябва да се предаде. Казано по друг начин – това, което е мое, си остава мое; а за това, което е твое, трябва да преговаряме.

Като по Гьобелс

Само дни по-късно Москва и контролираните от правителството медии отново отправиха словесни атаки по адрес на Борел, този път във връзка с посещението му в Украйна на 6 и 7 февруари. Подкрепата на ЕС за обучение на полицейски служители беше представена като „създаване на репресивен механизъм“, чрез който „Киев възнамерява да окупира територии“. Най-голямата държавна телевизия в Русия, „Первый канал“, е строго контролиран от Кремъл и достига до повече от 100 млн. зрители в Русия и извън нея. На 5 февруари медията разтръби, че Борел под диктовката на Вашингтон прокарвал американските интереси в Украйна и го приравни с нацисткия министър на пропагандата Йозеф Гьобелс. Борел перифразира един цитат на римски генерали, който е често използван от лидери и стратези още от римско време, а именно: „Ако искате мир, подгответе се за война.“. Кремълските пропагандисти неоснователно писаха, че първоизточникът на цитата е Гьобелс. Знаем, че Путин и руските лидери са обсебени от историята, искат да я контролират и да я пренапишат. Но приписването на този цитат на Гьобелс… е, това вече е престъпление срещу историята и културата.

Най-ново

Единична публикация

Избрани