Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Обменяме опит с Финландия в борбата с хибридните заплахи

[post-views]
Обменяме опит с Финландия в борбата с хибридните заплахи

Директорът на Информационния център на Министерство на отбраната Владимир Миленски се срещна с екипа на Тапио Пийсало, началник на международни отношения към Европейския център за върхови постижения за противодействие на хибридни заплахи (Hybrid CoE).

В работната среща участваха ръководителите на новите отдели в нашата структура – „Планиране“, „Мониторинг“ и „Продукция“. Миленски обясни накратко пред финландските гости спецификата на българските условия, в които работят военните медии, и по-точно – атмосферата на поголовна дезинформация и фалшиви новини от страна на поддръжниците на агресивната милитаристична политика на Русия. Той поясни още, че, докато Военният телевизионен канал (ВТК), вестник „Българска армия“ и сайтът armymedia.bg спазват нормите на журналистическите етика и морал, то имат срещу себе си неконтролирани от никого пропутински канали и подкастове, финансирани от режима в Москва, фалшиви профили и тролове в социалните мрежи.

Малко по-рано Тапио Пийсало проведе среща с министъра на отбраната Тодор Тагарев и част от ръководството на МО.

„Срещата ни с военния министър имаше за цел да приветства България като новоприсъединил се член на Hybrid CoE през септември 2023 г. Уточнихме типа на хибридните заплахи, пред които е изправена България, както и конкретните ресурси, с които нашата организация би могла да ви бъде полезна в тази област“, обясни Пийсало и допълни: „Това не е първата ни среща, българска делегация посети Хелзинки през есента. Интересното е, че и вие бихте могли да ни бъдете полезни с вашия опит, а освен това сте и държава, която далеч по-рано от нас е член на НАТО“.

Hybrid CoE е международна, независима мрежова организация, която насърчава правителствата и обществото за противодействие на хибридните заплахи. Мисията на Центъра е да укрепва сигурността на държавите участнички чрез предоставяне на експертен опит и обучение за противодействие на хибридни заплахи и чрез засилване на сътрудничеството между ЕС и НАТО в това отношение. Центърът е автономна структура за практици и експерти. Разположен е в Хелзинки, Финландия.

Ръководителят на международните отношения към Hybrid CoE отговаря за поддържането и развитието на отношенията с 33-те държави, участващи в Центъра, ЕС, НАТО, както и други ключови партньори. Тапио Пийсало е дипломат от кариерата във финландското външно министерство. Той е натрупал опит в няколко чуждестранни и вътрешни държавни длъжности с фокус върху политиката за сигурност и международната дипломация. Работил е по въпросите на Съвета за сигурност на ООН, а преди това по политиката за сигурност на ЕС и НАТО, както в Брюксел, така и в Хелзинки.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани