Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Парламентът на Гърция узакони еднополовите бракове

[post-views]
В Гърция изплащат бонуси към пенсии и заплати за Великден

Гърция официално стана първата православна държава, която узаконява еднополовите бракове. Късно снощи парламентът на страната одобри законопроект за това, независимо от силната съпротива на църквата и крайно десните партии.

Според последните социологически проучвания мнозинството от гърците подкрепят законопроекта изготвен от дясноцентриското правителство и подкрепен от четири центриски и леви партии.

Законопроектът одобрен от 176 депутати в 300-местния парламент и ще стане закон, когато бъде публикуван в Държавен вестник.

Въпреки че членовете на кабинета на премиера Кириакос Мицотакис от  дясноцентристката партия „Нова демокрация“ се въздържаха или гласуваха против законопроекта, той получи достатъчна подкрепа от лявата опозиция в рядък израз на междупартийно единство и въпреки оспорваните дебати.

„Днес е ден на радост, защото от утре още една бариера между нас се премахва, за да създадем мост на съвместно съществуване в свободна държава със свободни граждани“, коментира гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

Освен правото да се женят законопроектът ще предостави и пълни родителски права на женените партньори от един и същи пол с деца, като в  същото време не позволява на гей двойки да стават родители чрез сурогатни майки – опция, която в момента е достъпна за жени, които не могат да имат деца по здравословни причини.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани