Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Известният руски опозиционер Алексей Навални почина в затвора

[post-views]
Алексей Навални ще бъде посмъртно удостоен с Дрезденската награда за мир

Започваме със световната новина номер 1. Един от най-известните опозиционери в Русия Алексей Навални е починал в наказателната колония, в която излежава присъдата си. Това съобщи федералната служба, отговаряща за затворите в страната, цитирана от руски и западни медии. Семейството на политическия активист все още не е уведомено официално, съобщиха през деня от правния екип на Навални.  

„Чудя се на кой съд да се оплача за лошото време тук“. Това бе една от последните шеги на руския опозиционер Алексей Навални, след като стана ясно, че в края на миналата годината е преместен в нов затвор – този път намиращ се отвъд Полярния кръг в Сибир.

Там яростният критик на президента Путин, трябваше да прекара общо 30 години, след като бе признат за виновен по няколко обвинения, смятани за мнозина за политически мотивирани. 

 „На 16 февруари 2024г, в поправителна колония номер 3, осъденият А. А. Навални, след разходка не се е почувствал добре и изпаднал в безсъзнание.“, се казва в официалното съобщение. Усилията на лекарите не дадоха резултат и осъденият беше обявен за мъртъв, става ясно от официалната информация.

За засега причините за смъртта на Навални не са ясни. От пресслужбата в Кремъл съобщиха, че президентът Владимир Путин е уведомен, без да предоставят повече информация.

Междувременно майката на опозиционера на написа във Фейсбук, че за последно го е видяла на 12 февруари, когато по думите й е бил жив и здрав, и в настроение.

„Не знам дали да вярвам на тази ужасна новина или не“, заяви съпругата на Навални Юлия от Конференция за сигурност в Мюнхен.

Припомням, че един от най-големите критици на Путин, беше вкаран в затвора през 2021г, малко след като се върна в Русия след лечение в Германия, където беше установено, че е отровен с химическия агент „Новичок“. Според разследващия сайт Белинкет на българския журналист Христо Грозев покушението е поръчано от руския президент Владимир Путин.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани