Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турция започна серийно производство на стомана HY-100, използвана за производство на подводници, съобщават турски източници

[post-views]
Турция е спряла руски кораб и  разследва украинските твърдения, съобщи официален представител

Турската отбранителна компания CТМ (STM) вече разполага с първата стомана HY-100, произведена с национални ресурси. Този вид стомана се използва в областта на отбраната, главно за производство на подводници, съобщава държавната телевизия ТРТ Хабер.

„До сега Турция внасяше стоманата от други страни, предимно от Австралия. Продуктът е труден за набавяне, а изработката му трябва да бъде изключително прецизна, защото не търпи грешки“, заяви турският специалист в отбранителната индустрия Козан Селчук Еркан, цитиран от ТРТ.

На международния панаир на отбранителната индустрия (IDEF’23), проведен миналата година, беше изложена малка част от стоманата HY-100, разработена с местни ресурси. Преминаването към серийно производство на материала е важен крайъгълен камък в отбранителната промишленост на Анкара.

Стоманата HY-100 местно производство е предоставена на Командването на корабостроителницата в Гьолджюк, Северозападна Турция, се посочва в съобщение на Министерството на националната отбрана, цитирано от ТРТ Хабер.

Това означава, че Турция е преминала от производство на стоманата в лабораторни условия към серийно производство с цел използването й в отбранителната индустрия.

„Въпреки че материалът е известен като стомана за подводници, той има широко приложение. Каквото и да решите да произвеждате като отбранителна техника, винаги ще трябва да разполагате с тази стомана“, допълва Еркан.

През последните години Анкара демонстрира решимост да превърне отбранителната промишленост в основен инструмент на външната си политика, посочва ТРТ.

Още миналата година Йозгюр Гюлерюз, генерален мениджър на СТМ, беше заявил, че компанията възнамерява да стане силен играч на международната арена с дейността си в разработването на безпилотни подводници с изцяло местни ресурси.

„Зависимостта от чуждестранни източници в индустрията не е процес, който може да бъде разгледан само на икономическо или политическо ниво. При закупуването на ресурси от чужбина, трябва да опишем подробно количеството на продукта и характеристиките, на които искаме да отговаря. Така даваме на отсрещната страна ценна информация за политиките ни в областта на сигурността. Твърде скоро това вече няма да бъде необходимо“, допълва още Козан Еркан.

„След осигуряване на този ценен за отбранителната индустрия ресурс, идва ред на строителството и на първата турска подводница“, допълни още той.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е заявявал неведнъж, че целта на Анкара е да осъществи своя проект за национална подводница.

„Подготовката за това продължава с пълна сила и строежът ще започне през 2025 г. Планираме в рамките на 5-6 години да предадем нашата национална подводница на военноморските ни сили“, беше заявил Ердоган преди няколко години.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани