Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украинското разузнаване: Руските войски ползват хиляди терминали Starlink

[post-views]
Украинското разузнаване: Руските войски ползват хиляди терминали Starlink

Руските войски в Украйна използват хиляди терминали Starlink, произведени от SpaceX на Илон Мъск. Това заяви началникът на украинското военно разузнаване Кирил Буданов в интервю за „Уолстрийт джърнъл“, цитирано от Ройтерс.

Генерал-лейтенант Буданов твърди, че нападателите комуникират чрез системата „Старлинк“ „от доста дълго време“ и са придобили терминалите от частни руски фирми, които пък от своя страна са ги закупили от посредници. Според разузнавача това става през съседни държави, някои – бивши съветски републики.

Украйна използва около 42 000 терминала на Starlink – предимно от военните, медици, предприятия и организации за оказване на помощ, а американското военно министерство подмага финансирането на този достъп. Руското посолство и SpaceX не са отговорили на искането да коментират информацията, изнесена от Уол Стрийт Джърнъл, посочва Ройтерс.

От Starlink заявят, че не извършват дейност в или с Русия. Компанията не е отговорила на запитването дали може категорично да изключи възможността за използване на системата от руските войски в Украйна. Ройтерс цитира британски бригаден генерал от запаса, според когото използването на Starlink би дало направило разбиването на комуникационната им мрежа много трудна за разбиване от Украйна и нейните съюзници.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани