Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Коментарите на Тръмп показват, че Европа трябва да отделя повече средства за отбрана, заяви Латвия

[post-views]
Латвия готви затваряне на пристанищата си за руски кораби

Острите коментари на Доналд Тръмп по отношение на НАТО показват, че европейците трябва да поемат повече отговорност за сигурността си, но все още имат нужда от трансатлантическия военен съюз, каза министърът на външните работи на Латвия Кришанис Каринш, цитиран от Ройтерс.

Тръмп предизвика критики от страна на високопоставени западни представители, след като заяви, че когато е бил президент на САЩ, е казал на неназован лидер, че няма да защитава страни, които не отделят достатъчно средства за НАТО, и дори би насърчил Русия да ги нападне.

Каринш, бивш премиер на балтийската страна, който е роден и израснал в САЩ, каза в интервю за Ройтерс, че коментарите на Тръмп от миналата седмица са били „неочаквано остри“, но са отразили настроения в САЩ, с които Европа трябва да се съобразява.

„Много президенти от много години казват, че Европа, като общо казано заможно общество, би трябвало да инвестира повече в отбраната си“, заяви Каринш.

„Мисля, че с течение на времето САЩ ще бъдат по-малко склонни да смятат, че трябва да гарантират изцяло европейската сигурност“, каза той. Каринш заяви, че част от отговора на Европа трябва да бъде да продължи да харчи повече за отбрана – тенденция, подхранвана от завземането на Крим от Русия през 2014 г. и пълномащабното нахлуване в Украйна през 2022 г.

Той изтъкна, че според изчисленията на НАТО от тази седмица 18 от 31-те страни членки ще изпълнят целта на алианса за отделяне на 2% от брутния вътрешен продукт за отбрана през 2024 г., в сравнение с 11 през 2023 г.

„Има някои от нас, които инвестират над минимума и планират да стигнат до 3% и дори повече предвид обстоятелствата, в които се намираме, и реалната заплаха от страна на Русия“, каза Каринш, чиято страна има обща граница с Русия.

Каринш заяви, че Европа все още ще се нуждае от структурите и координацията, осигурявани от ръководената от САЩ Организация на Северноатлантическия договор, за да могат нейните сили да действат ефективно заедно, тъй като Европа не е държава с единна армия.

„Имаме много армии с много различни спецификации на оръжейните системи“, каза той. „Все още ще се нуждаем от НАТО, за да ни помогне да се координираме.“

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани