Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Олаф Шолц: Европа трябва да укрепи способността си да се защитава

[post-views]
Олаф Шолц: Европа трябва да укрепи способността си да се защитава

Европа трябва да укрепи способностите си да се защитава, независимо от това кой ще спечели предстоящите избори в САЩ или как ще се развие войната в Украйна, заяви германският канцлер Олаф Шолц на конференцията за глобалната сигурност в Мюнхен, предаде Ройтерс.

„Ние, европейците, трябва да се грижим много повече за собствената си сигурност, сега и в бъдеще“, заяви Шолц на втория ден на конференцията. Германия, най-голямата икономика в Европа, е увеличила разходите си за отбрана до 2 % от БВП и ще продължи да постига тази цел на западния отбранителен съюз НАТО, каза Шолц.

Германският канцлер призова партньорите от ЕС да не допускат отказ от помощта за Украйна и в същото време да засилят собствената си отбрана, съобщи списание „Шпигел“.

Според канцлера заплахата от страна на Русия е реална. „Ето защо способността ни за възпиране и защита трябва да бъде надеждна – и да остане надеждна“.

Канцлерът призова партньорите от ЕС да предоставят повече финансова помощ за Украйна, която е обект на нападение от страна на Русия – в интерес на собствената си сигурност. Германия почти удвои военната си помощ за Киев за настоящата година до над 7 милиарда евро, а за следващите години ще бъдат добавени обещания за общо 6 млрд. евро, заяви още канцлерът. Той каза, че много би искал „подобни решения да бъдат взети във всички столици на ЕС“.

„Ние, европейците, трябва да се погрижим много повече за собствената си сигурност – сега и в бъдеще“, отбеляза Шолц. За тази цел стратегията за национална сигурност предвиждаше да се насърчи „разработването и въвеждането на бъдещи способности, като например прецизни и модерни оръжия“, което се обсъжда с Франция и Обединеното кралство. „Нашата отбранителна индустрия ще увеличи надеждно производството си само ако всички ние солидарно и в дългосрочен план осигурим необходимите ресурси. И по този начин да допринесем и за нашата сигурност“, заяви Шолц.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани