Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Суданската армия започна разследване във връзка с видео, на което се виждат военнослужещи, държащи отрязани човешки глави

[post-views]
Суданската армия е нанесла въздушни удари по база на паравоенната група Сили за бърза подкрепа

Суданската армия разпореди да се започне разследване във връзка с видео, за което се твърди, че показва военнослужещи, които носят отрязаните глави на членове на вражеска паравоенна фракция, предаде Асошиейтед прес. 

Суданските въоръжени сили разпространиха изявление, в което осъдиха „шокиращото съдържание“ на видеото, което от известно време насам е широко разпространявано в социалните мрежи в Судан и предизвика много призиви да се потърси отговорност от извършителите.

На кадрите се вижда как група мъже във военни униформи носят две отрязани глави, за които се предполага, че са на членове на паравоенните Сили за бърза подкрепа. Мъжете се радват и скандират „Бог е велик!“ и „Сами си го докарахте“.

Судан потъна в хаос, след като през април в столицата Хартум избухнаха сражения между суданската армия, командвана от генерал Абдел Фатах ал Бурхан, и Силите за бърза подкрепа, начело с генерал Мохамед Хамдан Дагало.

Насилието скоро обхвана и други части на източноафриканската страна. Над 12 000 души бяха убити, а около 1,5 милиона бяха принудени да избягат в съседни държави.

 Видеоклипът с отрязаните глави предизвика възмущение сред продемократичните активисти и политици в Судан.

„Поставянето на главите на жертви на войната на показ, независимо от това дали става въпрос за военнослужещи или цивилни жертви, е отражение на един морален, политически и религиозен крах“, написа в социалната мрежа „Екс“ Ясир Арман, член на продемократичен алианс.

От близо 10 месеца регионални партньори се опитват да посредничат за прекратяване на конфликта, а Саудитска Арабия и САЩ помогнаха за провеждането на няколко кръга от преговори, които обаче завършиха без успех. 

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани