Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Иран представи свои нови оръжия за противовъздушна отбрана

[post-views]
Иран представи свои нови оръжия за противовъздушна отбрана

Иран днес представи нови оръжия, включително и това, което според Техеран е местно производство противоракетна система „Амран“ и „Азаракш“, система за противоракетна отбрана на малка височина, предаде агенция ИРНА, съобщи Ройтерс.

Съобщението бе направено на фона на повишеното напрежение в региона, като подкрепяните от Иран бойци хуси от Йемен извършиха поредица от нападения срещу кораби, свързани със САЩ, Великобритания и Израел в Червено море в знак на солидарност с ивицата Газа.

В отговор на нападенията на хусите САЩ атакуваха обекти в Йемен, както и съоръжения на подкрепяни от Иран групировки в Ирак и Сирия. На свой ред американските военни бази бяха атакувани в Сирия и Ирак.

Днешната церемония по представянето на двете мобилни системи се състоя в присъствието на иранския министър на отбраната бригаден генерал Мохамед Реза Аштиани.

„С навлизането на нови системи в отбранителната мрежа на страната, способностите за противовъздушна отбрана на Ислямска република Иран ще се увеличи значително“, посочва ИРНА.

Според агенцията ракетната система „Арман“ „може едновременно да се изправи срещу шест цели на разстояние от 120 до 180 км“, а ракетната система „Азаракш“  „може да идентифицира и унищожава цели… на разстояние до 50 kм с четири готови за изстрелване ракети“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани