Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китай засилва патрулите край Тайван след смъртоносен инцидент с лодка

[post-views]
Китай обяви успешен край на военните си учения край Тайван

Китай заяви, че ще засили патрулите във водите близо до Тайван, след като двама китайски граждани загинаха при инцидент с лодка, включващ бреговата охрана на Тайван.

Китайска лодка превозваше четирима души, когато се преобърна в сряда близо до островите Кинмен, докато беше преследвана от тайванската брегова охрана. И четиримата на борда бяха изхвърлени във водата, а двама от екипажа по-късно загинаха.

Китайската брегова охрана каза, че ще „извършва редовни патрулни операции на правоохранителните органи“ в района. Патрулите имат за цел да „допълнително поддържат реда на операциите в съответните води и да защитят безопасността на живота на рибарите“, заяви Ган Ю, говорител на китайската брегова охрана. Китай осъди демократичния Тайван за инцидента и призова острова да освободи двамата оцелели членове на екипажа на лодката, които бяха задържани.

Тайпе на свой ред обвини Пекин, заявявайки, че лодката е била „в забранени води“ около островите Кинмен – територия, управлявана от Тайван, но разположена само на пет километра от китайския град Ксиамен.

Инцидентът от сряда идва на фона на повишено напрежение в Тайванския пролив. Пекин твърди, че Тайван е част от територията му и се зарече един ден да постави самоуправляващия се остров под свой контрол. Президентските избори в Тайван, проведени през януари, бяха спечелени от Лай Чинг-Те от Демократическата прогресивна партия, когото Пекин смята за „сепаратист“.

Китайският президент Си Дзинпин през последните години засили реториката за „обединението“ на Тайван с Китай. И Пекин засили военното си присъствие близо до Тайван, разполагайки бойни самолети и военноморски кораби около острова почти ежедневно.

Източник: bgnes

Най-ново

Единична публикация

Избрани