Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лондон въвежда нова 18-месечна схема за удължаване на визите за украинци

[post-views]
Евакураха около 200 души в лондонския Олимпийски парк след инцидент с изтичане на хлор

Лондон обяви схема за удължаване с 18 месеца на визите за украинци, потърсили убежище в Обединеното кралство след незаконното нахлуване на Русия в страната им, предаде ДПА.

От началото на 2025 г. тези, които са в Обединеното кралство по една от визовите схеми за Украйна, ще могат да кандидатстват за престой за още 18 месеца, обяви министерството на вътрешните работи.

Първите визи, които предоставят три години престой в Обединеното кралство, изтичат през март 2025 г.

Този ход беше обявен с наближаването на втората годишнина от началото на руското нашествие, което министърът по въпросите на законната миграция  Том Пърсглоув описа като „непровокирана, предумишлена и незаконна война на руския президент Владимир Путин срещу Украйна“.

Удължаването означава, че тези, които са дошли с първите визи по една от визовите схеми за Украйна, вече могат да останат в Обединеното кралство до септември 2026 г. и да имат същите права за достъп до работа, обезщетения, здравеопазване и образование.

Пърсглоув каза: „Почти две години след началото на тази брутална война над 200 000 украинци и членове на техните семейства пристигнаха във Великобритания”.

„Семейства в цялата страна отвориха домовете и сърцата си за народа на Украйна, показвайки изключителна щедрост, включително предлагайки подслон на тези, които бягат от ужасите на войната”.

„Тази нова схема за удължаване на визите осигурява сигурност и увереност на украинците в Обединеното кралство за тяхното бъдеще, докато тази война продължава, и ние ще продължим да предоставяме безопасно убежище за тези, които бягат от конфликта.“

Едуард Феско, шарже д’афер в посолството на Украйна в Обединеното кралство, описа схемата за удължаване като „ясен сигнал за непрекъснатата подкрепа“ от страна на британското правителство.

Феско добави: „Оценяваме цялата помощ и съдействие, което нашите приятели от Обединеното кралство така щедро предоставят на временно разселените украинци.“

В сила е и британски пакет от военна, хуманитарна и икономическа подкрепа за Украйна от 11,8 милиарда британски лири (14,8 милиарда долара).

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани