Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Столтенберг разкритикува безгласната китайска реакция на смъртта на Навални

[post-views]
Столтенберг призовава Европа да увеличи производството на оръжия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг остро разкритикува реакцията на китайското правителство на смъртта в затвора на руския опозиционен политик Алексей Навални, предаде ДПА.

„Днес имаше изявление на китайския външен министър, че смъртта на Навални е „вътрешен руски въпрос“. Е, това не е вътрешен руски въпрос, защото всички знаем, че това е резултат от авторитарния режим в Москва“, каза Столтенберг пред журналисти на Мюнхенската конференция по сигурността.

„Навални беше несправедливо арестуван от руския режим, брутално отровен и по същество беше осъден на смърт, защото имаше смелостта да се опълчи на (руския президент Владимир) Путин“.

Столтенберг добави, че най-добрият начин да почетем паметта на Навални би бил да подкрепим Украйна във войната й срещу продължаващата руска инвазия.

Той определи реакцията на Пекин на смъртта на Навални като част от по-широк модел на поведение на съюзника на Москва, който безшумно подкрепя войната на Путин срещу Украйна, и каза, че резултатът от това ще има глобални последици.

„Пекин следи отблизо войната в Украйна. И това, което се случва в Украйна днес, може да се случи в Азия утре. И колкото по-успешен е Путин в Украйна, толкова по-вероятно е (китайският( президент Си (Дзинпин( да използва сила срещу Тайван“, подчерта Столтенберг.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани