Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

С поход, военни ритуали и гражданско поклонение днес ще преминат събитията в Ловешко по повод 151 години от гибелта на Апостола на свободата

[post-views]
150 години от гибелта на Апостола на свободата ще бъдат отбелязани с ритуали от представителни военни подразделения

Събитията по повод 151 години от гибелта на Васил Левски в Ловешко днес ще започнат с поход до музея „Къкринско ханче“ и ритуал по полагане на венци и цветя на паметника на Апостола на свободата. Ще участват представителни блокове на Националния военен университет „Васил Левски“ – Велико Търново.

Ритуалът е предвиден за 11:00 часа. В него ще се включат още кметът на Ловеч Страцимир Петков и областният управител Виктор Стойчев.

В 17:30 часа е панихидата за Апостола в храм „Успение Богородично“ в Ловеч. След  това е гражданското поклонение с военен ритуал на паметника на Васил Левски в Ловеч.

На следващия ден са събитията продължават с туристически поход „По стъпките на Апостола“ от Ловеч до Къкринското ханче, през местността „Пази мост“, организиран от туристическо дружество „Стратеш“. След това представители на регионални клубове при Национално дружество „Традиция“ ще представят възстановка на залавянето на Васил Левски в Къкринското ханче. Там ще се състои и гражданско поклонение пред паметника на Апостола, с участие на ученици от ОУ „Васил Левски“.

Събитията ще продължат в 17:30 часа с откриване на изложба „70 години музей „Васил Левски“ в художествена галерия „Проф. Теофан Сокеров“.

От 19:00 часа ще започне за единадесета година възпоменателното факелно шествие „151 години безсмъртие“, организирано от „Ловчанци“. 

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани